[Poročilo]: 1. festival piva Novo mesto

25.4.2015 se je v dolenjski prestolnici – Novem mestu – zgodil 1. Festival piva, na katerem sva društvene barve zastopala Luka in Miha. Festival je organiziral spletni portal Pivopis, ki s svojimi prispevki, pa tudi z organizacijo različnih dogodkov, tečajev in degustacij, odlično skrbi za širjenje pivopivske kulture v našem prostoru.

Samo dogajanje festivala je bilo postavljeno na krasno lokacijo Gostišča Loke, kjer so bile stojnice postavljene neposredno ob reki Krki. Dan je bil krasen in vroč – več kot primeren za gašenje žeje s hmeljnimi napitki.

IMG_20150425_132304

Društvo je imelo svojo stojnico, kjer se je iskalo nove člane in predstavljalo, zakaj se sploh gre, poleg tega pa je bil, prvič do sedaj, izveden tudi tečaj, oziroma čisto pravo kuhanje piva s tehniko »brew-in-a-bag« (BIAB). Da s tovorjenjem opreme za kuhanje piva nismo imeli preveč dela, je poskrbel organizator Davor Mišmaš – Pivopisovec, član društva DLDP in odličen homebrewer (na zadnji skupščini društva je za svoje medeno pivo prejel posebno omembo), ki je prijazno posodil svojo opremo, prispeval pa je tudi recept. Sestavine za izvedbo je nesebično prispeval Simon iz Pivius Varilius, ki se je predstavljal na sosednji stojnici.

IMG_20150425_192532

Malo naju je sram priznati, da nisva bila povsem prepričana, kako se bova odrezala v vlogi festivalskih pivovarjev, saj sva prvič kuhala pivo s tehniko BIAB in koliko bo sploh zanimanja. No, izkazalo se je, da so bile vse skrbi odveč, saj je ravno kuhanje piva pritegnilo veliko pozornosti na našo stojnico. Kmalu se nama je pridružil še Iztok, prav tako član društva in nama praktično do zaključka festivala pomagal pri promociji društva.

 Še nekaj besed o festivalskem dogajanju. Na stojnicah so se predstavili tako veliki (Union in Laško) kot tudi mali pivovarji (Mali grad, Maister brewery), uvozniki in specializirane trgovine s pivom. Svojo stojnico je imel tudi Pivopis, kjer so točili odlično pivo #Skupajvarimo. Omenjeno pivo je bilo zvarjeno iz sestavin, ki so bile izbrane na Pivopisovem natečaju Skupaj varimo – ajda in kostanjev med, zvarjeno pa je bilo v pivovarni Vizir na sistemu Brewiks.

Za konec še par povzetkov – kuhanje piva na stojnici se je izkazalo za dobro promocijo in ocenjujeva, da bi bilo to dobro spraviti v redno prakso. Celodnevni izplen je v naše društvo prinesel 7 novih članov, nekaj prodanih majic in slabih 20 l društvenega piva. Dober obisk festivala in količina konzumiranega piva sta dokazala, da Dolenjci še zdaleč niso samo pivci vina in da se bo domača pivovarska scena v prihodnosti na tem koncu definitivno še razvijala. Posebej bi bilo za izpostaviti umirjeno, prijateljsko atmosfero ter zanimivo izbiro žive glasbe. Lahko se oceni, da je Novomeški festival piva na dobri poti, da postane tradicionalni dogodek.

IMG_20150425_204025Če želite videti kako je potekalo varjenje piva (in njegovo hlajenje v reki Krki), kako je izgledal festival in kakšne kozarce je za festival priskrbel Pivopis, vas vabiva k ogledu galerije.


Luka Kranjc in Miha Tome

Komentiraj