[Poročilo]: DLDP na Ljubljanskem festivalu piva 2015

Dober teden nazaj je bil Grad Kodeljevo priča pravi pivsko-kulturni dekadenci, v najboljšem pomenu besede. V neposrednji bližini se je namreč odvijaž že četrti Ljubljanski festival piva, ki pa je tokrat s seboj prinesel nekaj novosti.

Poleg nove lokacije, je bilo najbolj opazno, da je festival potekal kar dva dneva. Obiskovalci so se letos pod šotorom lahko relativno uspešno skrili pred dežjem (in brez kakšnih večjih uspehov pred blatom), poleg ogromnega števila zanimivh piv, pa so se letos lahko pogreli tudi z razgibano paleto viskijev.

2015-05-22 14.32.59

Za nas najbolj pomembna novost je slišala na ime Hoppy Saison. Šlo je za naše društveno pivo, plod sodelovanja treh akterjev: DLDP, trgovine Pivius Varilius ter Pivovarne in vinske kleti Vizir. Recept in delo sta bila naša, PV je prispeval zaželjene sestavine, Vizir pa nam je prijazno posodil njihov 200-litrski kuhalni sistem, ki sliši na ime Brewiks.

Kot društvo smo bili sedaj prisotni že na mnogih festivalih, še nikoli prej pa nismo imeli nekega piva, ki bi ga lahko v večjih količinah ponudili obiskovalcem. Slednje je pogosto pripeljalo do nerodne situacije, ko smo razložili, kako se pivo lahko skuha doma, čemur je običajno sledilo vprašanje: »Super, imate morda kaj za poskusit?«

Ni preostalo drugega, kot da pljunemo v roke (in jih nato takoj operemo in razkužimo, da ne pride pri pivo do okužbe), obujemo škornje in dokažemo, da res znamo pivo tudi skuhati! Upam, da vas je ponujeni saison prepričal in da ste bili z njim zadovoljni.

2015-05-22 14.30.56

Seveda pa ne bi bili pravi domači pivovarji, če ne bi poleg domačih zvarkov z vami hoteli deliti tudi svoje pivovarsko znanje. Tako smo v sklopu izobraževanj na festivalu (ki so vključevala tudi predavanje o hmelju in viskijih) izvedli 2 delavnici kuhanja domačega piva po principu “steep-mash”. Odlično poročilo z delavnice je zapisala ena od udeleženk.

Slovenija, Ljubljana, 22.05.2015, 22. Maj 2015 Moska varita pivo na gradu Kodeljevo, kjer se je danes odprl Festival Piva,  na katerem se predstavljajo majhne slovenske pivovarne in tudi nekatere tuje ter potekajo pa tudi izobrazevalne delavnice varjenja piva. BiH, Ceska,   Foto: Ziga Zivulovic jr./BOBO

Slovenija, Ljubljana, 22.05.2015, 22. Maj 2015
Moska varita pivo na gradu Kodeljevo, kjer se je danes odprl Festival Piva, na katerem se predstavljajo majhne slovenske pivovarne in tudi nekatere tuje ter potekajo pa tudi izobrazevalne delavnice varjenja piva. BiH, Ceska,
Foto: Ziga Zivulovic jr./BOBO

Veseli smo bili vsakega obraza, ki nas je prišel pogledat na festival in se z nami pogovoriti o različnih aspektih domačega pivovarstva. Hvaležni smo vam tudi za vsa mnenja in pohvale glede društvenega piva. V prihodnje bomo poskusili skuhati še kakšno zanimivo poslastico, tako da nas malo spremjajte, da je ne zamudite.

DLDP v ekipi sodnikov na LJFP

 Po petih sobotah izobraževanj v Zagrebu je minuli petek napočil čas za ognjeni krst sodnikov. Pet članov DLDP nas je bilo namreč povabljenih v ekipo sodnikov na Ljubljanskem festivalu piva. Skupaj z našimi bolj izkušenimi prijatelji iz Zagreba smo pod vodstvom našega mentorja Matta ocenili skupaj 48 piv v dveh dneh. Nekaj je bilo zelo dobrih, veliko je bilo solidnih, nekaj je bilo pa grdih račkov, za katere upam, da bodo nekoč lepi labodi. Po prvem krogu nam je ostalo 18 piv za tako imenovani »judge off« ali drugi krog.

11136613_1445826755457536_7678342093723469479_nFoto: Wisible Photography

Kot sem že nekje napisal je ocenjevanje piva zanimivo in precej težaško delo, če hočeš biti v tem dober, oziroma, če hočeš na ocenjevalni list dati čim boljše povratne informacije pivovarju. Stvar postane še težja, če pivo prepoznaš, še težje je, če imaš na mizi grdega račka od pivovarja, ki ga poznaš. Ocenjevanje po BJCP namreč v prvi vrsti ni namenjeno samo kritiki, ampak je bolj usmerjeno v to, da bo pivovar svoje pivo na podlagi ocen lahko izboljšal in da bodo tudi grdi rački nekoč labodi. Sojenje je eden najtežjih izzivov v povezavi s pivom, s katerim sem se do sedaj srečal, saj je bilo že na izobraževanju precej težko svoje občutke pravilno napisati na ocenjevalni list. Tokrat bo ocenjevalni list bral nekdo, ki je posvetil svoj čas, znanje in energijo v zvarek, ki je pred mano v kozarcu. V moje olajšanje sta z mano sedela malo izkušenejša od mene in sta lahko dopolnila tisto, kar sam nisem uspel spravit dobro na papir. Tudi ocene se lahko razlikujejo med posameznimi sodniki največ pet točk, s čimer pri naši mizi nismo imeli pretiranih težav, tako da smo bili v večini primerov lepo usklajeni.

11053486_1445828348790710_1665287644640421721_nFoto: Wisible Photography

Zunaj festival piva, zabava, v sodniški sobi pa koncentracija in razmišljanje o okusih, vonjavah, zaznavanjih, vmes smo prebili tišino s kakšno šalo in tako je minil prvi dan in za njim še naslednje dopoldne prvega kroga. Sledil je odmor za kosilo, nato smo se ravno v času, ko je bil festival na višku znova dobili v sodniški sobi, tokrat vseh devet za skupno mizo. Drugi krog poteka tako, da se še enkrat, enega za drugim, poizkusi vsa piva, ki so v drugem krogu po principu izločanja. V kolikor je večina sodnikov za to, da pivo ostane v igri, se pusti kozarec na mizi, v nasprotnem primeru gre stran. Lahko neko pivo tudi izloči pivo, ki je že v vrsti na mizi. Na tak način nam je ostalo šest piv, izmed katerih je bilo najprej potrebno izločit dva. Seveda se v tej fazi vedno razvname burna debata, samo na koncu so, po Mattovem izkušenem vodenju glasovanja, ostala na mizi samo še prva štiri piva. Najprej smo določili častnega poraženca, nato tretje mesto in za tem še zmagovalca.

Za mano je zanimiva in poučna izkušnja. Dober sodnik rabi izkušnje in teh nam definitivno manjka, nekaterim več, drugim manj. Nekaj fantov med nami je zelo dobrih in upam, da bomo skupaj ocenili še veliko piva. Prvo priložnost bomo imeli prihodnji teden na Hrvaškem homebrew prvenstvu, kamor smo bili povabljeni kot sodniki. Nove izkušnje nas bodo naredile boljše, tako sodnike, kot tudi pivovarje.

Se vidimo naslednjič!

Več fotografij s festivala si lahko ogledate tu.


Jan Grilanc in Luka Oblak

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s