[Poročilo] Ljubljanski festival piva 2014

Kultura pitja piva v Sloveniji – kako jo definiramo in kje se najbolj pozna?

Prvi del (definicija) je dokaj enostaven: gre za zavedanje, da je pivo pijača mnogih obrazov; gre tudi za ravnanje pivcev ob soočenju s tem spoznanjem. Večja informiranost ljudi pomeni, da se bodo bolj verjetno odločili za kvalitetnejše pivo oziroma za nekaj, bolj po njihovem okusu.

Še pred nekaj leti bi v naši sončni podalpski državi verjetno težko našli besedi “kultura” in “pivo” v istem stavku. Dejstvo, da je zgornje vprašanje vse bolj pogosto slišati med ljudmi, kaže na nek napredek. Še bolj kot vprašanje samo na napredek kaže odgovor uvoznikov, pubov in novonastalih pivovarn: vedno več je poudarka na kvalitetni ponudbi piva, ljubitelji pa lahko te dni po njihovi zaslugi izbiramo izmed široke palete barv, vonjav in okusov.

image (5)

Festival nekoč in danes

Naša kultura se torej razvija in to nikjer ne pride tako zelo boleče do izraza, kot na zdaj že tradicionalnem Ljubljanskem festivalu piva. Letos smo ga na Savski cesti zalotili v že tretji reinkarnaciji. Mali festival je v kratkem času zrasel v veliko beštijo!

Iz začetnih nekaj miz in občasne stojnice tu in tam leta 2012 je festival ob vsaki ponovitvi iztisnil več, še posebej letos, ko je organizacija res zasijala – bili smo priča največ stojnicam do zdaj, mize in klopi za obiskovalce (pravzaprav kar celotna sejemska površina) pa so bile na varnem pred soncem in dežjem pod dolgim šotorom. Ob enih popoldne nas je pričakalo več kot sto piv, ki so jih ponujale slovenske craft pivovarne in nekateri prominentnejši uvozniki. Čisto vsaka stojnica je pokazala nekaj zanimivega, med seboj pa so pokrile celoten spekter pivske mavrice: od suho hmeljanih ležakov, prek poletnih indijskih bledih ale piv, do stoutastičnih mojstrovin. Tudi kakšen vombat in druge zverinice so se znašle med ponudbo.

image (7)

Seveda brez obiskovalcev vse našteto ne bi pomenilo nič. Kako se je festival odrezal letos? Število ljudi, ki so prišli pogasit svojo radovednost je eksplodiralo iz lanskih 1500 na neverjetnih 2500! Če bo šlo tako naprej, bo res potrebno razširiti dogodek na več dni – super ideja, se vam ne zdi?

Prvič smo bili na festivalu s svojo stojnico prisotni tudi mi, DLDP. Iskali smo nove člane, se z vami pogovarjali o kuhanju piva in izvedli krajši tečaj o osnovah domačega pivovarstva. Pričakoval sem, da bo stati na “napačni” strani pulta nenavadno, pa vendar na koncu nisem odnesel takega vtisa. V veliki meri ste za to odgovorni vsi, ki ste se ustavili pri nas in z nami rekli kakšno besedo. Srečali smo vse, od pivovarjev, ki so se začeli ukvarjati z obrtjo že pred petnajstimi leti, do tistih, ki še razmišljajo o pivovarstvu. Verjemite, nič ni bolj prijetnega, kot slišati popolnega neznanca/neznanko vprašati: “Rad bi nekaj skuhal, kako se tega lotim?”

WP_20140614_007 Hvala vsem organizatorjem za povabilo in za trud pri izpeljavi projekta. Društvo vam želi uspešne nove podvige, upamo pa, da bomo lahko tudi v prihodnosti sodelovali! Hvala tudi vsem vam, ki ste z nami izpraznili kozarec ali dva! Tu smo, konec koncev, za vas. Na zdravje!

Jan Grilanc

Advertisements

One thought on “[Poročilo] Ljubljanski festival piva 2014

  1. Pingback: [Poročilo] Letna skupščina in tekmovanje domačih pivovarjev | Društvo ljubiteljev domačega pivovarstva

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s