Bevog Hagger blend 1116

Vsakič, ko dobim idejo, da bi spisal tejsting kakšnega piva, se samega sebe že takoj lopnim po glavi, češ “to bo spet en beden, brezvsebinski opis senzorike piva…” in ponavadi se tudi s tem konča. Če pa je pivo res dobro in če sem tudi sam prijetno pisarsko razpoložen, na kar sicer ponavadi (kot tudi v tem primeru) močnejše, dobro pivo, krepko pozitivno vpliva.
Tokrat sem imbibiral Bevogov Hagger, druga verzija oz. blend, letnik 2016. Ječmenovo pivo starano v hrastovih sodih, v katerih so predhodno bivali, izhlapevali in se imeli ob oksidaciji in nebroj mnogo drugimi biokemičnimi reakcijami strašansko fino in fajn, razna žganja (najbrž bourbon, whiskey, whisky, konjak…?).
Če so se predhodniki imeli strašansko fajn in je temu priča tudi končni produkt, bodisi je to whiskey, bourbon, vino, konjak itd… bo menda odlično tudi pivo, ki bo kasneje bivalo v teh sodih. Ni nujno. Leseni (hrastov) sod je v tem primeru dodatna sestavina, prejšnji prebivalec tega soda pa še ena dodatna komponenta.
Ste najemodajalec, vaš najemnik se je ravnokar izselil in za sabo pustil:
A) razsul
B) očiščeno, sveže prepleskano stanovanje, pa še mikrovalovko, ki jo rade volje uporabljate v zgodnjih urah ob povratku s prekrokane noči, da si pogrejete odličen, dober dan star golaž . In eno sedežno, super.
Najbrž se vam bolj dopade opcija B…?
Podobno je pri pivu in staranjem v sodih; če na etiketi piše “aged in bourbon barrels” z dodanim časovnim razponom od par mesecev do par let, še ne pomeni, da bo pivo vrhunsko. Iz istega razloga recimo redkokatera destilarna dovoli lastno omembo na nekem pivu staranem v njihovih sodih. Mogoče se malo bojijo za svoje ime, kar pa je v vrhunskih primerih takih piv odvečna skrb. Pa tudi sam trg staranih sodov je v rokah trgovcev; sveže izpraznjene sode direkt iz destilarne je zelo težko dobiti, če niste ravno njihov sosed in dober kolega. Lažje je seveda z vinskimi, posebej če živimo v vinski deželi, kakršna je tudi Slovenija.
Vse te nove dodatne je potrebno skrbno vkomponirati v recept piva, ki bo nov dom za nekaj časa našlo v hrastovem sodu. V praksi bi npr., če bi varili bourbon ali pa whiskey barrel aged imperial stout, recept za RIS bil bolj grob, manj zbalansiran, saj bi z ležanjem v sodu pridobil ravno to lastnost. Tanini od soda lahko pivo tudi dodatno „posušijo“, tako da lahko v tem primeru staramo pivo z višjo končno specifično gravitacijo. Zakaj sploh hrastov sod? Ali pač lesen.
Les ima v sebi tudi vanilin (aroma vanilije, duh?), laktone (arome kokosa), furfurale (karamela, maslo, pomislite naprimer na nekatere ameriške Chardonnaye, pri pivu je načeloma to nezaželeno, lahko spomne na diacetil) in kup drugih spojin, dosti jih je tudi sekundarnega nastanka zaradi procesa opečenja soda. Moč teh aromatičnih spojin in njih preobrazba je močno odvisna od stopnje opečenosti soda oz. lesa. Potem je en faktor tudi izvor lesa (ameriški, francoski, madžarski hrast…), saj imajo različno poroznost, kemično sestavo… Pri pivu se dogaja tudi zmerna raven mikrooksidacije, kar povrzroči nastanek pletoro zanimive aromatike.

Tako, na kratko o hrastovih sodih in v njih staranem pivu, za kaj več pa priporočam odlično knjigo Wood & Beer (avtorja Dick Cantwell in Peter Bouckaert, slednji je tudi bivši pivovar pri Rodenbach-u in zdaj tudi kmalu bivši pivovar pri ameriški pivovarni New Belgium, bojda gre nekam na svoje in predvsem manjše).

Pa pojdimo k pivu:

IZGLED:
Zelo zelo temno rjava barva, skoraj črna, bež neobstojna pena, nizka karbonizacija.

VONJ:
fudge, karamela, rozine, suhe slive, suhe fige, malo kokosa, rjav sladkor, molase, čisto malo vanilije.

OKUS: karamela, suho sadje, evidenten, topel pikanten alkohol, ki se nadaljuje rahlo tudi v pookusu, lesni tanini, z whiskyjem flambirane in karamelizirane rozine, kokos s čokolado, uizi Bounty, čisto malo šotnega priokusa.

Moti edino malo preveč alkohola na koncu; je rahlo oster, zdaj ali je od špiritov v sodih ali od fermentacije, žal nevem, najbrž pa je od žganj.
Drugače pa odlično pivo. Priporočam.

P.S.: Rahlo me je zmotil tudi zelo slab, pikselast print papirja, v katerega je ovit Hagger. 🙂
bevog-brewery-bevog-hagger-blend-1116-barley-wine

Pa na zdravje,
Jure Vešligaj

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s