Pivovarna Kaki Kraft: novo pivo iz Nove Gorice

Zadnji mesečni Trki so ponudili nekoliko drugačen koncept, kot smo ga bili vajeni – res je, da so se lanski trki selili po različnih koncih Slovenije in tudi pivovarji so nas že gostili. Zadnji Trki pa so bili hkrati mobilni (Gorica / Nova Gorica), mednarodni (Italija / Slovenija) in so potekali kar v dveh pivovarnah! Poleg tega, da sta nas Anja in Andrej iz pivovarne Kaki Kraft prijazno gostila v svoji pivovarni, sta dala tudi pobudo in nam omogočila obisk pivovarne Antica Contea v Gorici.

dsc_1142-28

Očitno postaja Vipavsko/Goriška regija pravi inkubator za slovenske mikropivovarne, saj se je obstoječim pivovarnam poleti 2016 pridružila še pivovarna Kaki Kraft, ki se nahaja v kraju Miren pri Novi Gorici. Pivovarna je tudi lep dokaz, da se slovensko mikropivovarstvo razvija – med prvimi njihovimi pivi sta bila Umazana Diva in Aurora SMASH (single malt, single hop), ki lepo združujeta globalne koncepte mikropivovarstva z lokalnimi surovinami. Da pa nismo samo trkali, smo Kakijevca tudi povprašali o njunih začetkih …

Andrej, Anja pozdravljena! Zakaj sta za ime svoje pivovarne izbrala ravno kaki?

Anja: Zato ker kaki spada v prostor, v katerem živiva, kot sadež nama je zelo všeč in kar je najbolj pomembno, eden izmed najinih prvih zmenkov se je vrstil pod drevesom kakija.

Andrej: Poleg tega pa ime zveni lepo in si ga z lahkoto zapomniš.

DSC_1144-30.jpg

Zasledil sem podatek, da sta se z domačim pivovarstvom ukvarjala že precej pred odprtjem pivovarne. Kaj vaju je pritegnilo, da sta se začela ukvarjati s kuho piva? »Garažno pivovarstvo« je v modo prišlo kar nekaj let kasneje.

Anja: To je bilo leto 2008. Pobudnik je bil Andrej. Takrat se je ravnokar preselil iz Kanade v Slovenijo in ugotovil, da je ponudba piv slaba in zato je dal predlog, da bi pa lahko poskusili pripraviti pivo kar sami doma v garaži ….

Andrej:  Anja in njen oče sta bila takoj za in smo začeli iskati vse potrebne materiale in opremo.

Se še spomnita vajinega prvega piva?

Anja: Kako bi ga lahko pozabili, PALE ALE, kateri je celo uspel!! Potem drugi ali tretji poskus se nama je ponesrečil pri fazi hlajenja.

Andrej: Takrat še nismo imeli mlina in smo slad kar ročno z valjem za testo drobili.

Je morda v ponudbi pivovarne Kaki Kraft kakšno pivo, ki je bilo varjeno po receptih iz garažnih dni?

Anja: Ne, v tem trenutku še ne, ampak še vedno varimo doma. Eksperimentiramo v manjših količinah. V bodoče se bo v ponudbi sigurno našlo nekaj iz garaže.

Kakšen je bil vajin prvi sistem za varjenje in kako je rastel do trenutnih kapacitet?

Andrej:  Takrat je tast imel eno veliko inox cev na katero smo dovarili ročaje in dno.  Na tak način je nastal naš lonec za kuhanje.  Kupili smo plinski grelnik in še plastične posode, katere še danes uporabljamo kot  fermentorje.  Na začetku smo pivino hladili kar v bazenu z ledeno vodo, a nato smo si naredili hladilno spiralo iz  bakrenih cevi, kar se je izkazalo kot precej učinkovitejša rešitev.  Kapaciteto v pivovarni smo dosegli z nakupom malo rabljene in malo nove opreme.

Zagotovo lahko z nami delita kakšno anekdoto, ki se vama je pripetila med kuhanjem piva.

Anja: To se nama je zgodilo med procesom v pivovarni v Mirnu, in sicer pozabila sva v drozgalnik postaviti perforirano dno in se kar brez njega lotila drozganja.  Morala sva na hitro  najti rešitev, ampak temu navkljub sva uspela pivo pripraviti do konca.

DSC_1157-40.jpg

Za dosego želenega rezultata (govorimo o pivu seveda) je pomembno primerno znanje. Kje sta ga dobila vidva?

Anja: Branje revij. Lansko leto pa sem se udeležila pivovarskega izobraževanja v Žalcu.

Andrej: Dandanes nam seveda internet omogoča, da se lahko naučimo marsikaj, tako da sva si dosti pomagala z njim.  Veliko sva se tudi posvetovala z drugimi pivovarji v Sloveniji in tujini, kar nama je dosti pomagalo.  Nasvet direktno iz ust že uveljavljenih pivovarjev je vedno zelo dragocen!!

Kdaj sta prišla do točke, ko sta se odločila, da bo hobi postal služba?

Anja: Zame je to primarna zaposlitev. Postala sem naveličana modernega sužnjelastništva in tako sem začela iskati druge možnosti in zato sem združila hobi s službo.

Andrej: Jaz sem vedno imel željo, da bi se lotil svojega posla, tako da odprtje pivovarne je bila logična poteza.

DSC_1145-31.jpg

Če pogledamo dosedanji nabor piv pivovarne Kaki Kraft, lahko opazimo, da gre za stile, ki so v tujini že uveljavljeni, pri nas pa še precej redki, hkrati pa imajo lokalni pridih. Kako sta se odločila, da bosta ustvarjala tovrstna piva oziroma kakšna je vajina filozofija, ko pripravljata nove recepte?

Anja: Vedno se odločiva pripraviti tako sorto piva, ki je všeč obema. Prisotna je kombinacija dvojega: okus naju mora navdušiti in drugačnost, če je to le mogoče.

Andrej:  Po navadi začneva pri BJCP opisu tiste sorte piva, katerega misliva variti.  Tam ugotoviva, kakšne lastnosti zaznamujejo sorto in dobiva smernice o sestavinah, načinu kuhanja in končnem rezultatu.  Nato pa začneva razmišljati o tem, kako ga lahko narediva malo po svoje!

Se nam v bližnji prihodnosti obeta kakšno pivo s kakijem?

Anja: Kaki ostaja le v logotipu.

Andrej: Se strinjam z Anjo.

dsc_1182-51

Da je tovariški duh med mikropivovarji, kljub temu, da si predstavljate medsebojno konkurenco, še kako živ, dokazuje tudi to, da je pobuda za obisk pivovarne Antica Contea prišla z vajine strani. Kakšen je za vaju pomen sodelovanja med mikropivovarji?

Anja: Bistvenega pomena, ker v slogi je moč. Znižanje trošarinskih dajatev je konkretni primer tega.

Andrej: Pomoč, katero so nama drugi pivovarji nudili takrat, kadar sva postavljala Kaki Kraft na noge, je nekaj, brez katerega sploh ne bi uspela.  Še danes sva tiste pomoči izredno vesela in jo tudi nudiva naprej drugim, ker si moramo na koncu pomagati, da bo čedalje več dobrega in kakovostnega piva.

Se morda v bližnji prihodnosti obeta kakšno sodelovalno pivo (morda celo mednarodno)?

Anja: Počaščena bi bila, če bi prišlo do tega!

Andrej: Po moje je samo stvar časa, preden se bo to zgodilo.

DSC_1168-47.jpg

Kakšen vlogo imajo po vajinem mnenju »garažni« pivovarji na razvoj scene?

Andrej: Veliko!  Pojem pivovarstva sestavlja več slojev in vsak je ravno tako pomemben kot ta drugi.  Najbrž vsak profesionalni pivovar si je znanje o varjenju najprej pridobil v garaži in nato naredil korak naprej.  Nekaj, kar je lepo pri varjenju doma, je to, da če narediš napako, ne bo konec sveta.  Kadar se s tem bolj resno ukvarjaš, so napake dosti bolj boleče in nesprejemljive.

Sta pred uradnim odprtjem pivovarne naletela na kakšne ovire?

Anja: Niti ne, ker sva točno vedela kakšne papirje potrebujeva za zagon.

Lani je bil sprejet nov zakon o trošarinah, ki naj bi majhnim pivovarnam olajšal delovanje – se posledice sprejetja tega zakona že poznajo?

Andrej: Seveda.  Vsak cent v tem poslu res šteje in kadar so sporočili, da bo trošarine za polovico manj, sva bila izredno vesela.  Vsaka čast pobudnikom te spremembe!  Njihov trud je dobesedno preobrazil slovensko pivovarsko industrijo.

DSC_1166-45.jpg

In pa še par splošnih vprašanj – kaj bi zvarila, če nebi imeli časovnih, prostorskih in finančnih omejitev?

Andrej: Osebno sem velik ljubitelj ječmenovega slada in kaj daje pivu.  Pod takimi pogoji bi si sigurno odprl svojo sladarno in začel variti piva s svojim sladom.

Imata kakšne domače ali tuje pivovarske vzornike?

Anja:  Pivovar Adam iz ZDA, ustanovitelj pivovarne Charles Towne Fermentory. Ne bi rekla, da je najin vzornik, ampak je najin zaveznik. Slučaj je hotel, da smo se povezali kljub temu, da osebno se sploh ne poznamo! Ko imava kakšno vprašanje in dvom, nama je vedno na razpolago preko e-maila. Njegovi odgovori so vedno zelo natančni in izčrpni, za to mu bova vedno hvaležna!!

dsc_1167-46

Pet najljubših komercialnih piv?

Anja: Innis and Gunn, Brewdog. Na ti dve pomislim takoj, za ostala je pa tako, da najraje poskušam vse, še posebno pa belgijska.

Andrej: Sleeman’s cream ale, Fuller’s London porter, Steam Whistle Pilsner, Bernard dark lager (samo točeno) in Alexander Keith’s India Pale Ale

DSC_1173-48.jpg


Luka Kranjc in Jernej Vrečar

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s