Slepa pokušina treh piv pivovarne Crooked Stave

Iskajoč občasnega dela sem se obrnil na Pivoteko Za popen’t. Maj, novi lastnik, je bil takoj tudi za širše sodelovanje z našim društvom, z idejo da bi že v ponedeljek, 25.8., naredili en “blind tasting” treh zvarkov pivovarne Crooked Stave. Brett in kislim pivom pač ne rečeš ne, tako da sem znovačil še dva specialista za tovrstne dobrote iz društva, Luko in Miha (njune odlične članke o mačjih Brettanomyces kavsovkah, opala, kvasovkah, si lahko preberete na naši društveni strani).
Maj nam je pred začetkom pokušanja vsem zvezal oči in nato smo morali z otipom ugotoviti, katero pivo pijemo. Ok, ne. Dejansko je bilo malenkost drugače. Ideja je bila, da bi najprej vsi slepo okušali in si zapisali, kaj okušamo, vonjamo. Na koncu pa smo dobili opise vseh treh piv, pobrane iz internetne strani pivovarne in drugod in smo morali ugotoviti, kaj smo pili. Zanimiv koncept, upam da kmalu ponovimo.

Moje, z besedami opisane organoleptične zaznave:

1. pivo:

Aroma: limone, belo grozdje, testo, seno, malo koze, cvetlice, nekaj fenolov

Okus: prijetna kislina, limona, trpko, “mouth puckering” (prijetno), seno, prijeten osvežujoč kiselkast pookus

2. pivo:

Aroma: bezeg, estri (rahle note zelo zrelega sadja; proti tropskemu sadju), seno, agrumi, nekaj hrasta, kislina.

Okus: nekaj arome se prevesi tudi v okus, zraven prijetna kislina (nežnejša kot pri prvemu pivu), prijeten kiselkast pookus.

3. pivo:

Aroma: pikantno, konj, hlev, čisto malo alkoholnega vonja, malo kisline, citrusi, “zelena zelenjava”, sadni estri.

Okus: ni tako “brettast” kot vonj, spet prijetna kislina, prijetna karbonizacija, nekaj ocetne kisline, “vinsko”.

“Zapiski” Luke:

1. pivo:

Aroma: karakter belgijskih kvasovk, pikantni fenoli, poper, sadno, estri, note citrusov

Okus: kislo (lakto); kar močno s trpkim pookusom, pikantni fenoli, nežen “skedenj”

2. pivo:

Aroma: preveč zrelo tropsko sadje, nekaj pikantnih fenolov

Okus: nežma mlečnokislinska kislina, najbrž od “acid” sladu, lahek pookus, bolj polno telo

3. pivo

Aroma: podobno kot prvo pivo, malo težje (manjkajo citrus komponente), podtoni dima

Okus: mlečna kislina, Brett funk (sadni estri), manj pikantnosti kot prvo pivo

Zaznave Mihe:

1. pivo: cedevitni prah, floral hops, light barnyard, light grainy; light (stronger than 3.) lacto sourness; nice interplay with hops/spicer; bit yogurt in the aftertaste, dry

2. pivo: citrusy, koža pomaranče, limone?, spet zrele melone, barn, zelo nežen smokey funk, bolj poln, very light sourness (acetic acid?), less dry than 1. (100% brett?);

3. pivo: light estery fruitiness, light medicinal/slightly smokey brett (funk); grainy, herbal, light plastelin in zelene (zrele rože na grobovih); light sourness (bit acetic) citrusy

Po okušanju smo dobili tudi komercialni opis vseh piv:

-St Bretta (z mandarino) (1. pivo)
-Vieille Artisanal saison (2. pivo)
-Surette Provisional saison (3. pivo)

St Brette ni bilo težko razkriti, je bilo tudi edino pivo od treh, ki sem ga že pil (več o tem: https://dldp.wordpress.com/2014/08/28/st-bretta-summer/). Torej, prvo pivo; St Bretta. S pomočjo komercialnih opisov smo razkrinkali tudi preostali dve pivi (drugo pivo – Vieille, treje in zadnje – Surette). Mission accomplished. Piva pa močno priporočam.

Hvala Pivoteki Za Popen’t za povabilo, se že veselimo naslednje pokušine!

Jure Vešligaj

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s