Koliščarsko pivo “Steinzeitbier”

IMG_20160723_141351

Julija smo bili s strani JZ Krajinskega parka Ljubljansko barje, kot člani Društva ljubiteljev domačega pivovarstva, povabljeni, da zvarimo »koliščarsko pivo« za arheološki dogodek v Hodišah na avstrijskem Koroškem. Tako se nam je ponudila krasna prilika, da se prepustimo domišljiji, malenkost izstopimo iz naših običajnih miselnih okvirjev in končno poskusimo tudi kakšno novo varilsko tehniko.

O STILU

O postopku sestavljanja recepta in definiranja ključnih komponent stila smo se že razpisali v poročilu z dogodka. Skratka, gre za nekakšnega mešanca med berliner weisse-om ter gose-om. Lahko kislo pivo z dodatkom začimb in poudarkom na karakterju enozrnice.


Specifikacije

OG: 1.028

FG: 1.008

ABV: 2.6%

Barva: okoli 7,2 EBC

Grenčina: n/a

Profil vode, da se poudari karakter žit v svetlem pivu (Ca: 50, Mg: 5, Na 5, SO4 55, Cl 70, HCO3 50 ppm)


Sestavine

– 75 % Pale ale

– 25% kosmičev Enozrnice

– 1.1 g/L brinovih jagod (20 min pred koncem vretja)

– 4.5 g/L svežega brezovega lubja (20 min pred koncem vretja)

– Ustrezna količina bistrilnega sredstva (10 min pred koncem vretja)

– Kvas: safale US-05. Kvas predhodno rehidriramo.

– Mlečnokislinske bakterije: Pripravimo starter, približno 1 liter na 20 litrov.


Drozganje

64 oC @ 70 min

V našem primerno enostopenjska infuzija brez mash-outa. Prilagodite svoji opremi; bistvo je, da je visoko fermentabilna pivina z lahkim telesom.


 

Postopek

Po drozganju zavremo pivino. 20 minut pred koncem vretja dodamo vrečo z brezovim lubjem in brinovimi jagodami (glej sliko). Brezovo lubje predhodno nadrobimo na male koščke (večja površina), brinove jagode samo na rahlo počimo, da se odprejo (za boljši izkoristek).

To pivo je brez hmelja, saj ga verjetno v tistih časih še niso uporabljali tako kot ga danes v modernem pivovarstvu.

image4

Breza in brinove jagode tik pred dodatkom v brbotajočo pivino.


Fermentacija

Pivino se ohladi na 25°C, s pretakanjem se jo dodobra prezrači ter doda poln pitch kvasovk Fermentis safale US-05 (enaka količina kot za ale piva) ter pripravljen starter mlečnokislinskih bakterij.

7 dni 19-20 oC

10 dni 17-18 oC

Po končani fermentaciji smo pivo nekoliko ohladili (da se vsaj malo posedejo kvasovke in bakterije), ga pretočili v corny sodčke ter dodali CO2 – cilj je bil okoli 2.5 volumskih enot CO2.


Rezultat

Pivo je bilo pitno, celo preveč pitno saj z nizko vsebnostjo alkohola in rahlo mlečno kislino teče po grlu v potokih.

Enozrnica se je lepo izrazila, precej povečala polnost telesa in dodala dominantno aromo podobno pšenici s travnatim priokusom. Brin je bil subtilno izražen, malo je dodal na kompleksnosti taninskih komponent in grenčine. Brezovo lubje je tudi zanimiv dodatek, saj je dodalo na taninski kompleksnosti in malo zeliščne aromatike. Pri tem je potrebno opozoriti, da brezovo lubje vsebuje aspirinu podobne snovi, tako da tako pivo ni priporočljivo za ljudi, ki so občutljivi na aspirin. Edini problem, ki ga ima pivo, je malenkost čuden vonj brezovega lubja. Kljub temu, je ta eksperiment popolnoma uspel. Pokazal nam je, da se lahko z malo domišljije ob ustreznem tehnološkem postopku ustvari drugačna, a še vedno pitna piva.

Na samem dogodku se je tudi varilo pivo, kjer se je uporabilo kamne za vzdrževanje temperature ter relativno spontano fermentacijo. Od samega dogodka je minilo že precej časa, tako da je tudi pivo, ki je bilo zvarjeno na samem dogodku, odfermentiralo svoj del. Breza je precej bolj intenzivna, prav tako stopnja kislosti; v aromi in okusu se čuti, da so bili kamni dimljeni, žal pa se tudi zazna, da je bilo v začetku fermentacije prisotnih premalo kvasovk, kar se pozna na aromi. Kljub temu je to pivo po vsej verjetnosti ravno zaradi že omenjenih napak precej bližje izvorni »zgodovinski« verziji piva.

Koliščarsko pivo bo možno poskusiti tudi na bližajočem se Koliščarskem dnevu, ki bo potekal 20. 8. 2016 v Dragi pri Igu.


Luka Kranjc, Miha Tome in Aleš Ogrinec

Save

Save

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s