Just Married Oatmeal Stout

DSCN0399

Pitje lastnega domačega piva v krogu prijateljev in družine je za vsakega pivovarja lepa izkušnja, ki mu je ob pozitivnih komentarjih tudi velika vzpodbuda za naprej. To vzpodbudo sem iskal na sestričnini poroki s temnim pivom stila Oatmeal stout, ki sem ga kasneje prijavil še na tekmovanje domačih pivovarjev v Zagrebu 2015. Zanimalo me je predvsem mnenje sodnikov, nekakšna strokovna kritika. Pivo se je izkazalo za lepega predstavnika svojega stila in osvojilo bronasto medaljo.

O STILU: Oatmeal Stout

Gre za temno pivo polnega telesa. Poleg praženega in sladnega, svojevrsten svilnat okus dodajo še ovseni kosmiči. Okus in vonj kave, kremasto poln občutek v ustih, vendar ne presladek niti pregrenak. Zaokroženo prijetno pitno pivo.


Specifikacije

Končni volumen: 19L
Čas vretja: 60 minut
Učinkovitost drozganja: 75%

OG: 1.055
FG: 1.018
ABV: 4,9%
Barva: 87 EBC
Grenčina: 28 IBU

Profil vode: Ca 89, Mg 7, SO4 83, Cl 51, Na 34, HCO3 263


Sestavine

3,9 kg Pale ale malt (68,1 %)

0,47 kg Cara malt 120 EBC (10 %)

0,37 Kg Roasted barley 1200 EBC (7,9 %)

0,33 kg Ovseni kosmiči (7 %)

0,19 kg Cara malt 50 EBC (4 %)

0,14 kg Chocolate malt 900 EBC (3 %)

Hmelj: 16g Magnum 13,1%AA 60 minut

Kvas: safale s-04 2 paketka (22g). Kvas predhodno rehidriramo.


Drozganje

Enostopenjsko 69°C 50 minut.

Pri drozganju uporabite svojo metodo, ki vam glede na opremo najbolj ustreza. Lahko je to batch sparge, fly sparge, mash out… Le glavni del drozganja naj bo na 69°C.


Postopek

Po drozganju zavremo pivino, dodamo hmelj in kuhamo 60 minut.

Po končanem kuhanju pivino ohladimo na 17°C. Pivino v fermentorju dobro pretresamo približno dve minuti, da dodamo kisik in nato dodamo še rehidriran kvas. Temperatura kvasa ob dodajanju v pivino ne sme presegati temperature pivine več kot za 10°C. Temperatura prostora kjer poteka alkoholno vrenje naj bo 17°C.

Pivo po treh tednih iz primarnega fermentorja pretočimo v sod za stekleničenje, kamor predhodno nalijemo še raztopljen sladkor (4g na liter pivine). Po pretakanju počakamo 15 minut, da se sladkor enakomerno razporedi po pivini in nato pričnemo s stekleničenjem. Pivo pustimo tri tedne na sobni temperaturi, da se nasiči z ogljikovim dioksidom oz. da nastanejo mehurčki. Če po tem času še vedno ni mehurčkov, potem pustimo stati še kakšen teden ali dva.

Pivo ohladimo na 10°C in pričnemo z uživanjem.

 


Rezultat

Barva piva za nekaj enot presega mejo po BJCP pravilniku, vendar se na to ni obregnil nobeden od sodnikov. Verjetno je pri takšni barvi tudi težko razločit, kaj je črno in kaj bolj črno. Okus sovpada s stilom: praženo, mehko, kremasto. Čuti se prisotnost ovsenih kosmičev, ki poudarijo nežnost in polnost piva. Višje ocene bi pivu prinesla intenzivnejša aroma po praženem. Tukaj so si bili sodniki enotni in tudi sam se strinjam s tem (točke BJCP: 39).

Oatmeal stout varim že od samega začetka, tako da je to kar hišno pivo, ki mora biti vedno na zalogi. Recept sem tu pa tam vedno malo spreminjal, dokler mi niso pivski strokovnjaki povedali, da sem na pravi poti. Je pa še vedno ostalo nekaj prostora za izboljšanje arome. Za kakšen dodaten nasvet ali pa nasvet zame me kontaktirajte.

Na zdravje!


Denis Kapušin

deniskapusin@yahoo.com

Alter forum: Pivopivec 1

Save

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s