[Poročilo]: 2. društveni BrewBQ

Pretekli vikend je minil v znamenju piva in ročne klime – nehumano sončno vročino smo namreč istočasno podžigali z žarom in gasili s hladnimi domačimi zvarki. Pitje in prehranjevanje tokrat nista bila edini namen našega druženja, saj se je dan vrtel tudi okoli kuhanja piva, vse skupaj pa vam bo verjetno bolj poznano pod nazivom BrewBQ. Kako je torej potekal letošnji piknik?

Pobudo, da bi na 200-litrski sistem za male pivovarje Brewiks skuhali društveno pivo je dal prav proizvajalec Damir Imširović, ki nas je že v decembru 2014 na društveni skupščini povabil v Črnomelj – na pravo belokranjsko pojedino. Le kako naj bi zavrnili tako super ponudbo! Za sestavine pa se je takoj ponudil zdaj že redni »sodelavec«, spletna trgovina za domače pivovarje Pivius Varilius. Tako smo se v soboto, 4. 7. že dopoldne ob enajsti uri dobili v Vinski kleti in pivovarni Vizir. Najbolj zagreti (pun intended) so našo ekipo pravzaprav malenkost prehiteli in nas pričakali v pivovarni, kjer smo bili sprejeti odprtih rok in pip. Takoj po začetnih pozdravih smo raztovorili sladove, kvas in hmelj ter pričeli s kuhanjem.

2.

Letos smo poskušali narediti društveno pivo, kot se zagre: da ga od začetka do konca sestavimo in skuhamo v sodelovanju z vsemi člani društva. Že nekaj tednov pred piknikom smo namreč na Facebook strani dogodka organizirali dnevno izbiranje posameznih komponent piva, od stila, nabora sladov, pa do hmelja in kvasovk. Edino osnovno vodilo je bilo, da bi pivo bilo možno starati in da bi bilo primerno za pokušino v decembru, ko ponovno načrtujemo tekmovanje in letno skupščino. Pivo po izboru članov je Rye Imperial Stout, ki temelji na zanimivi in malo uporabljeni rži.

11700812_1592278377693821_548238176137202532_n

Poleg razgibanih sestavin pa pivo izstopa zaradi še ene lastnosti: gre za prvo »mednarodno« pivo, ki smo ga skuhali v DLDP. V Sloveniji se je namreč zadnja dva tedna mudil pivovarski par iz Južne Koreje; ravnatelj višje šole za pivovarstvo in žganjekuho ter njegov angleško govoreči sodelavec, ki je napisal knjigo o kuhanju piva, sedaj pa doma odpira pivovarno. Poleg budnega očesa Jureta, Mihe in Vizirjevih glavnih pivovarjev, je moral naš kuhalni proces, skupaj z receptom, prestati še njuno kontrolo. Piva se je zato prijelo posrečeno ime: IRIS (International Rye Imperial Stout).

2015-07-04 12.10.32

Da čakanje med drozganjem in spiranjem ni bilo pretežko, nas je lastnik Denis Imširović seznanil z vinsko kletjo in pivovarno Vizir. Ker ne diskriminiramo, smo si najprej pogledali vinarski del in se prijetno ohladili na zmerne temperature v vinski kleti. Samo poslušati o vinu ne gre, zato smo s kozarci še zaokrožili po kleti od soda do soda, med kozarčki vina pa smo se okrepili s posušenimi jabolčnimi krhlji in kruhom.

IMG_5563

Vinu je sledil odličen divjačinski golaž, ki je naredil prijetno podlago za vse nadaljnje pokušine in izmenjave domačih zvarkov. Po golažu smo se odpeljali do bližnjega obrata, kjer Mithraeum izdeluje opremo za živilske obrate (mleko, pivo…). Ogledali smo si, kako naredijo tanke, namenjene pivu, videli pa smo tudi posamezne koščke sestavljanke, ki skupaj tvorijo Brewiks, v katerem smo zakuhali IRIS. Naj omenimo, da je naš recept dodobra preizkusil meje sistema, ki je do sedaj kuhal piva z uporabo največ 75 kg sladu, mi pa smo za potrebe našega 10% zvarka vanj zadegali skoraj 100 kg! Brewiks je preizkus uspešno prestal.

IMG_5594

Prihodu nazaj v pivovarno je sledilo obvezno degustiranje domačih zvarkov, kar v hladilnici – temperature so bile tam še najbolj prijetne, dodaten bonus pa je predstavljalo pivo na dosegu roke. Prišlo je celo do tega, da je v nekem trenutku skoraj zmanjkalo prostora na hladnem, medtem ko je preostali del pivovarne žalostno sameval.

2015-07-04 18.23.35Zaključek ogledov smo dosegli v pivovarniškem delu zgradbe, kjer nam je bilo razloženo, kako deluje »domača« Vizirjeva oprema. Vse skupaj je bilo izredno zanimivo, ogled pa predlagamo vsem, ki boste med poletjem zašli v črnomeljski konec.

IMG_5580

Prosti tek med kuhanjem sta Korejca izkoristila še za intervju s predsednikom društva, Jernejem Vrečarjem – za lokalni časopis namreč pripravljata poročilo o slovenski butični in domačepivovarski sceni. Pa naj še kdo reče, da dober glas ne seže v deveto (korejsko) vas!

2015-07-04 16.24.11

Pozno popoldne smo v priročno prikolico-hladilnik spakirali domače in Vizirjeve zvarke ter vso hrano in se prestavili na rezervirano piknik jaso. Obkroženi z mucki, kokošmi, kravami in drugimi nepivopivskimi živalmi smo pod priročno pretvezo iniciacije novopečenih članov, slednje izkoristili za obračanje čevapčičev. Pohvala dežurnemu kuharju, zahvala pa gre tudi vsem članom, ki ste se kar sami od sebe lotili priprave zelenjave in stranskih jedi. Vedno smo sumili, da imamo najboljše člane izmed vseh slovenskih društev. Pretekli vikend ste te sume brez kakršnegakoli dvoma tudi potrdili!

2015-07-05 07.40.57

Dan se je ob vsem dogajanju hitro prevesil v noč. Nahranjeni smo poslali manjšo delegacijo DLDP nazaj v pivovarno, kjer je bilo potrebno ohlajeni pivini dodati kvasovke. Očitno je šlo za zelo zahtevno delo, saj se je namreč ta delegacija vijugasto vračala nazaj šele v zgodnjih jutranjih urah, njihov prihod pa je napovedal kar lokalni petelin.

2015-07-04 20.56.05

Tudi drugim so jutranje ure prišle prezgodaj, z novim navalom vročine, ki nam ni pustila spati. Kljub temu se nismo dali in hitro pripravili predsedniški zajtrk. Predsedniški v tem smislu, da nam ga je skuhal predsednik Jernej…

2015-07-05 08.58.21

Pospravljenih spalk, zloženih šotorov in praznih steklenic smo se še zadnjič oglasili pri Vizirju, preverili kako se počuti IRIS, in se odpeljali vsak v svojo smer, bogatejši za novo izkušnjo. Hvala vsem članom, ki ste bili nenadomestljiv del tega piknika! Trudimo se, da bi vsako leto nadgradili naša srečanja in vam tako ponudili izjemno pivovarsko izkušnjo v vedno večji družbi starih znancev, Upamo, da se vidimo naslednjič!

Ogromna zahvala tudi pivovarni Vizir, za odlično organizacijo in za velikodušen sprejem. Hvala Mithraeum za izposojo Brewiksa, in Pivius Varilius za vse potrebne sestavine – brez vas IRIS preprosto ne bi bilo.

Več fotografij najdete v galeriji.

Do naslednjič! Cheers!


Jan Grilanc in Jernej Vrečar

Advertisements

One thought on “[Poročilo]: 2. društveni BrewBQ

  1. Pingback: Tekmovanje in skupščina 2015 | Društvo ljubiteljev domačega pivovarstva

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s