[Poročilo] Društveno pivo: DLDP – Brewiks (Mithraeum) – Vizir – Pivius Varilius

Prevelikokrat so nas ljudje na raznoraznih festivalih in dogodkih, kjer smo se pojavljali, spraševali: »Imate mogoče kaj piva?« »Kje lahko probam doma narejeno pivo?« ali pa zgolj nemo ponudili kozarec, medtem ko smo mi, osebe za štantom, ponavadi z rahlo kislim nasmeškom skomignili, češ da ne, v redkih primerih in na žalost le za redke (npr. novi člani, udeleženci  izobraževanja itd.) pa smo jim ponudili kozarec doma zvarjenega piva. Sčasoma se je pojavil majhen problem: OK, našim članom ne moremo kar tako manjšati že tako majhnih zalog doma zvarjenega piva, potrebno je zvariti večjo količino društvenega piva.

Edini način, da to storimo, je bil »contract« oz. »gipsy« brewing. Vsak povprečen beergeek sam izraz najbrž že pozna, za tiste, ki ga pač še ne, na hitro…: če nimaš časa, denarja, volje do lastne fizične pivovarne, lahko pri pivovarni, ki ima dovolj prostora, da zvari še tvojo veleumno konkokcijo, »najameš« pivovarno za izdelavo piva. Točno to smo naredili tudi DLDP, in sicer v Pivovarni Vizir v Črnomlju. Poleg teh dveh sta bila zraven še dva akterja; Pivius Varilius, s katerim že prav lepo sodelujemo ter 2-delni sistem majhne pivovarne Brewiks podjetja Mithraeum.

Začeli smo lepega sončnega jutra med vikendom…. OK, ne… Bil je ponedeljek 20.4.2015, pozno popoldne. Vremena se ne spomnim. Okoli šestih, sedmih popoldne smo bili komaj v Črnomlju. Sprejme nas Denis, oče Pivovarne Vizir ter vseh Vizirjevih piv. Kot se za prvi obisk (vsaj večine) spodobi, smo najprej naredili ogled pivovarne in vinske kleti in lahko rečem, da nismo ostali žejni.
Za prvo društveno pivo smo zvarili pivo stila SAISON z rahlim »twistom«; poleg Savinjskega Goldinga in Bobeka smo uporabili tudi hmelj, ki mu lahko pripišemo največ zaslug za ameriško craft revolucijo: Cascade. V trenutni preplavi novih aromatičnih sort s takšnimi in drugačnimi aromami pasijonke, manga, jagod, limet, belega grozdja, se mi zdi, da je rahlo spregledan. Bomo videli, kako se bo povezal z belgijskimi kvasovkami. Za kvasovke smo za prvič uporabili Lallemand Belle Saison. Glede na pogovor na forumu HBT, sem si rekel, pa dajmo probat s suhimi kvasovkami.
V oddelku sladov smo pa uporabili naslednje:
-45% pilsner sladu
-45% vienna sladu in
-10% slajene rži

Majhen »problem« (ki v bistvu ni problem, beri dalje…) je nastal zaradi zelo visoke učinkovitosti sistema Brewiks (več kot 90% izkoristek pri drozganju), saj je začetna gostota bila krepko višja kot je bilo mišljeno v receptu (1.050 je bil načrt, mi smo dosegli 1.063, kljub temu da smo dodali še kar nekaj vode pred vretjem). Pivo ima tako namesto bolj prijaznih dobrih 5% alkohola kar 7,3% alkohola.

Vsem sodelujočim (Mithraeum, Vizir, Pivius Varilius) lahko rečem hvala, komaj čakamo na naslednje kolaboracije!

To je to, pivo boste lahko prvič probali jutri in v soboto na Ljubljanskem festivalu piva. Vabljeni do društvenega štanta.


Več fotografij najdete v galeriji.

Jure Vešligaj

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s