DLDP na BJCP izobraževanju – 1.del

V soboto, 21. 3. 2015 smo se člani DLDP udeležili izobraževanja pivovarskih sodnikov po standardih BJCP (Beer Judge Certification Program) pri naših pivovarskih prijateljih v Zagrebu. Glede na to, da vsak, ki mu pivo vsaj malo diši, zastriže z ušesi, ko mu omeniš, kam greš to soboto, sem poln pričakovanj šofiral proti Zagrebu. Kako je videti ocenjevanje piva, nisem imel niti najmanjšega pojma. Ko smo prispeli v lepo urejeni Magic Beer Room, sem ugotovil, da nas je tam druščina z vseh vetrov, barv in starosti, vsem je pa skupno eno: ljubezen do piva.

5fe8483775d2bc8bbd163f067091b49d

Foto: Zoran Vitas (http://blog.vecernji.hr)

Predavanje se je začelo s spoznavanjem prvih treh od neželenih okusov v pivu: tanini, fenoli in klorofenoli.


TANINI

Kako zaznamo: V ustih prepoznamo napako kot ostro, grenivki podobno trpkost, ki ti kar skupaj potegne zadnji del jezika in usta.

Možni vzroki: Klasična napaka, če preveč izpiramo (over sparge), ali pa imamo previsok pH drozge.

Kako preprečimo: Ne preveč zmleti sladu pred drozganjem (tanini se nahajajo v luščinah), bodite pozorni na pH drozge (ne sme biti več od 5.8) in na temperaturo drozge (ne sme preseči 77°C).

Več: http://beerandwinejournal.com/tannins-mash/

FENOLI

V nekaterih stilih celo zaželeni (belgijski Witi in nemški Hefeweizni).

Kako zaznamo: Vonj in okus po klinčkih, spicy, zeliščno, dimljeno.

Možni vzroki: Uporaba nečistega seva kvasovk ali problem pri sanitaciji.

Kako preprečimo: Uporabimo sveže kvasovke in smo pozorni na sanitacijo pri varjenju.

Več: http://www.winning-homebrew.com/phenolic-flavors.html

KLOROFENOLI

Kako zaznamo: Vonj in okus po zdravilih, ustni vodi, bolnica.

Možni vzroki: če uporabljamo razkužilo na osnovi klora, ali pa imamo preveč klorirano vodo. Možna tudi okužba z divjimi kvasovkami.

Kako preprečimo: Ne uporabljajte klorirane vode oz. jo prej prefiltrirajte ali prevrete (15 minut vretja bo zadosti). Za razkuževanje ne uporabljajte čistil na osnovi klora (varikina).

Več: http://beer-geeking.blogspot.com/2011/05/water-chlorine-chloramine-and.html


Če se prav spomnim, jih bomo spoznali še sedem. Zanimivo je, da je nekatere priokuse precej težko zaznati, sploh če ti ne povedo kateri okus iščeš. Sledilo je zanimivo predavanje Mira Šuvaka, enega izmed pivovarjev v Pivovarni Nova runda, o stilih angleški bitter in irski rdeči ale.

Ura je hitro tekla in prišli smo do najzanimivejšega dela predavanja, dejansko smo ocenili 5 piv. Določeni so bil vodje sodnikov za mizami in avantura se je lahko začela. Fantje so nam pripravili štiri, kot se je kasneje izkazalo, precej znana komercialna piva stilov ordinary bitter, premium bitter in extra special bitter ter en domači zvarek.

Avantura se je začela, na mizo smo dobili prvega izmed petih, na voljo smo imeli deset do petnajst minut za oceno in nato še pet minut za uskladitev ocene. Ocene sodnikov za mizo namreč ne smejo preveč odstopati. Ko prvič dobiš kozarček piva v oceno so občutki precej mešani, v prvem namreč nisem niti vedel, ali voham hmelj, ali voham kvas, ali sploh kaj voham, videz je precej lažje oceniti, potem sledi okušanje. Spet zmeda v glavi, saj mora sodnik pustiti svoj lasten okus malo ob strani in primerjati pivo s smernicami, ki so zapisane v opisu stila, kar je precej težko. V prvo mi je bilo najtežje opisati občutke na ocenjevalni list, težje, kot sem pričakoval, priznam. Iz piva v pivo, iz debate v debato z ostalimi člani sodniške mize so bili občutki in vonji izrazitejši, besede so šle pa lažje na papir. Na koncu je sledila šok terapija, saj so nam razkrili, da smo ocenjevali precej znane predstavnike stilov. Ko dobiš pred sebe kozarček neznanega, nimaš najmanjšega pojma, kaj okušaš, čeprav okušaš dobro znano pivo, ki si ga pil za šankom že neštetokrat.

Predavanje se je kar prehitro končalo in komaj čakam naslednje.


Luka Oblak

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s