[Poročilo] Letna skupščina in tekmovanje domačih pivovarjev

Prvo leto delovanja smo zaključili tako, kot smo ga začeli: s pestrim programom, izbrano družbo domačih in seveda s kozarcem piva v roki. V soboto 20. 12. 2014 je namreč v Pivovarni Human Fish na Vrhniki potekala obvezna letna skupščina društva. Skupščina – sliši se tako… formalno. Pa vendar je človek vedno znova presenečen pri upravljanju društva, na koliko načinov pravzaprav lahko uradno poimenuješ druženje ob pivu: srečanje, piknik, izobraževanje, šolanje, sestanki… Vse formalnosti pač lažje stečejo (pun intended) ob kozarcu domačega piva – čeprav vedno znova ugotavljamo, da je morda pametno formalnosti opraviti pred prvim požirkom…

 skupscina_logotip-01

TEKMOVANJE

Ker nismo želel, da bi bila skupščina dolgočasno-pusta društvena formalnost, smo istočasno organizirali tudi prvo tekmovanje domačih pivovarjev v Sloveniji, na katerem se je pomerilo okoli 20 pivovarilcev z natančno 40. pivi različnih kategorij. Prijavnice smo zbirali preko emaila, medtem ko so tekmovalci prijavljena piva morali oddati nekaj dni prej na zbirno mesto – Sir Williams Pub v Ljubljani oz. v Pivovarno Human Fish.

2014-12-19 23.31.09Dan pred skupščino je tako nosove v vaše domače zvarke pomolilo 6 sodnikov, ki so bili razdeljeni v tri pare po en predstavnik društva in en predstavnik pivovarne HFB. Med prijavljenimi pivi je bilo kakopak največ predstavnikov stila American PA, American IPA in Stout (tukaj je bilo še veliko podstilov – Sweet, Dry, Oatmeal, Foreign Extra, Imperial), našlo pa se je tudi nekaj specialnih (medeno pivo, pumpkin ale, gruit ale, Brett lager), pšeničnih (Weizenbock in Weissbier), ter kakšen osamelec (ESB, Belgian Strong, Doppelbock).

Prijavljenim pivom smo dodelili tekmovalno številko, tako da je do sodnikov prišla le steklenica, na kateri je bil zapisan podatek o stilu in tekmovalna številka – popolnoma anonimno.

2014-12-19 20.37.41

Prijavljena piva smo ocenjevali na podlagi mednarodno priznanih kategorij BJCP (Beer Judge Certification Program), torej znotraj norm za vsak stil. Pokusili smo marsikatero dobro (kaj dobro, odlično!) pivo, pa žal tudi marsikatero slabše izvedeno pivo, zato je bilo odpiranje steklenic in prvi požirek vedno znova svojevrstna loterija. Vsako pivo smo ocenjevali strogo znotraj norm za posamezni stil in včasih se je zgodilo, da je bilo pivo čisto okusno, vendar neprimerno glede na stil (oz. je bilo morda prijavljeno pod napačno kategorijo). Pri vsakem pa smo se potrudili podati konstruktivno kritiko in pohvaliti kakšen element piva, ki ga je naredil posebnega. Pazljivost pri stekleničenju, nadzor nad temperaturo fermentacije, sanitacija, oksidacija, izbor svežega hmelja, predlog drugih sestavin… marsikatere »napake« je relativno lahko odpraviti in zdi se nam, da je pravi namen tovrstnih tekmovanj predvsem podati iskreno mnenje skupaj z napotki za morebitne izboljšave – društvo je vendarle namenjeno izmenjavi znanj in izkušenj med domačimi pivovarji. Poskenirane ocenjevalne liste smo po dogodku še poslali vsem tekmovalcem.

2014-12-19 22.40.38Bolje ocenjena piva so nato šla v »finale«, kjer so jih pokusili vsi sodniki in skupaj določili končne zmagovalce. Odločitev med finalisti je bila precej težka, saj so se tam znašla res odlična piva iz različnih, nasprotujočih si kategorij, ampak večinoma izpod rok zgolj dveh ali treh pivovarjev. To je bil pravi pokazatelj odličnosti teh pivovarjev in seveda tudi potrdilo, da smo sodniki svoje delo opravili korektno.

Rezultati tekmovanja:

  1. Absolutni zmagovalec: Doppelbock (Miha Furlan)
  2. Realni zmagovalec: Oatmeal Stout (Miha Furlan)
  3. Častna omemba: Medeno pivo (Davor Mišmaš)
  4. Best-of-show: Single Hop IPA (Janez Skok)

 2014-12-20 21.12.16

Tudi med ostalimi prijavljenimi pivi je bilo marsikaj zanimivega in veseli nas, da smo imeli priložnost pokusiti tudi katere bolj eksperimentalne zvarke. Upamo, da vam bodo ocene v pomoč pri dodelavi receptov in da v prihodnje pokusimo še več fenomenalnih piv!

Več fotografij z ocenjevanja si lahko ogledate tu.

SKUPŠČINA

Naslednji dan je sledila skupščina, na kateri smo najprej naredili prerez celoletnih aktivnosti društva. V prvem letu delovanja smo tako:

2014-12-20 18.03.40Na skupščini smo enoglasno potrdili, da so bile tovrstne aktivnosti dobre za promocijo kulture domačega pivovarstva in da jih je vredno nadaljevati v naslednjem letu delovanja. Za leto 2015 pa smo si med drugim zadali 2 grandiozna cilja:

  • ureditev trošarinskega zakona: potrebna je ureditev, da bo ta vključeval tudi domače pivovarje in kuhanje piva za lastno uporabo. Istočasno je potrebno urediti terminologijo in pojasniti, kdo pravzaprav je domači pivovar in kdo ni.
  • BJCP trening in tekmovanja: cilj za leto 2015 je organizirati ustrezen tečaj za vse zainteresirane in dvigniti strokovni nivo tekmovanj domačih pivovarjev v bodoče.

 Člani ste upravnemu odboru društva na koncu soglasno podelili še en mandat, z rahlo spremembo v samem vrhu, kjer ste za predsednika v letu 2015 izvolili Jerneja Vrečarja, sedanji predsednik Jure Vešligaj pa ostaja med funkcionarji kot podpredsednik društva.

2014-12-20 19.18.32

Dobre cilje pa je bilo zdaj potrebno zaliti z dobrim domačim pivom. Tako smo hitro priklopili društveno pivo Dobre Chut (stil Barleywine), ki je zorelo vse od društvenega BrewBQ-ja v juliju in se posvetili predstavitvam proizvajalcem in ponudnikom opreme za domače pivovarstvo. Prvi se je predstavil Samo Žvanut s svojim sistemom Mikropivovar za manjše količine (40 l), ki začetnikom omogoča prvi korak k bolj profesionalnemu varjenju po principu All-grain. Sledila je predstavitev 200-litrskega sistema Brewiks, ki je namenjen že malo bolj zahtevnim domačim pivovarjem, ki morda že razmišljajo o varjenju za prodajo v barih ali manjših restavracijah. Predstavitve je zaključila novo odprta spletna trgovina s sestavinami za domače pivovarstvo, Pivius Varilius, ki je bila tudi uradni sponzor tekmovanja domačih pivovarjev in je na podelitvi diplom zmagovalcem priskrbela glavne nagrade.

2014-12-20 21.14.03Seveda srečanje domačih pivovarjem ne bi moglo miniti brez izmenjave prenekaterega osebnega eliksirja, tako v steklenicah, kakor tudi v sodih. Obiskovalci dogodka pa so lahko pokusili tudi preostale steklenice prijavljenih piv s tekmovanja.

Skratka, imeli smo se super in hvala vsem za tako številčno udeležbo na tekmovanju in skupščini ter za vedno zabavno druženje!

Več fotografij s skupščine si lahko ogledate tu.

 EPILOG

V letu 2015 nas čaka veliko dela, zato smo veseli, da se vas je tudi nekaj javilo za pomoč pri organizaciji in izvedbi društvenih dogodkov in dejavnosti. V drugem letu delovanja želimo društvo ustrezno nadgraditi in popeljati na novo raven, da bomo lahko še naprej korektno zastopali interese domačih pivovarjev in ljubiteljev piva v Sloveniji ter na splošno pristavili svoj pivovarski pisker k razvoju kulture pitja piva na domačih tleh.

Živeli in naj se vari!


Jernej Vrečar

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s