[Pivopis] Belgija skozi kozarec piva, 2. del – Bruselj z okolico

Prestolnica. Prestolnica Evrope, prestolnica Belgije, prestolnica čokolade in prestolnica piva. Čeprav v prestolnici ne manjka reprezentativnega vzorca domače in tuje proizvodnje, sta Bruselj in okolica znana predvsem kot eno: zibelka lambic piva. Prav lokalna zračna flora in favna sta namreč glavna krivca za produkcijo značilno kislih piv. Ta mikroklima je celo toliko pomembna, da pivovarne, ki niso iz okolice, vendar želijo variti lambic piva, odkupujejo divje kvasovke od teh tradicionalnih lokalnih pivovarn. Kvasovka kvalifikatorja bruxellensis ni dobila zaman. Torej je najbolj logična izbira obisk tovrstnih pivovarn. Ampak Bruselj ne bi bil prestolnica Evrope, če ni bi ponujal še mnogo več…

4.

In beer we trust – do leta 2018 nameravajo staro borzo spremeniti v tempelj piva.

De Lambiek Visitor Centre

Pred samim vstopom v pivsko prestolnico Evrope se ustavite v muzeju lambic piv. Leta 2011 zgrajeni »experience centre« vam bo predstavil to lokalno specialiteto z napadom na vsa čutila. Preko različnih inštalacij in simpatičnega »hands-on« pristopa se tu lahko poučimo o vseh vidikih stila in ga spoznavamo preko preučevanja teksture in barv, prisluhnemo zvokom odpiranja in točenja, poduhamo in potipamo sestavino ter seveda, na koncu kakšnega tudi pokusimo. Poleg tega je tu še kratka zgodovina stila in zanimiv predstavitveni video. Pred izhodom se ustavimo še v njihovem baru na pokušini piva iz povezane pivovarne Oud Beersel. Seveda, centra ne zapustimo brez osnovnega nabora »za po peš«. Reprezentativni vzorec… izključno za osebne študijske potrebe…

Pokusite:

 • Oude Geuze (lambic)

2.

Središče lambic piv – vse, kar ste kadarkoli hoteli izvedeti o stilu.

IMG_4085

»Hands-on« pristop – poleg končnih pokušanj nam muzej da možnost, da pivo izkusimo tudi z ostalimi čutili.

IMG_4095

Šestorček kislih – v muzeju se lahko založite z najbolj tipičnimi predstavniki stila.

Brussels Beer Tasting Tour

Za začetek se pomudimo pri temle vodenemu ogledu – konec koncev je prav ta ogled poskrbel za dobršen del tega potopisa, saj namreč odlično ponazori, kako prepletena s pivom je zgodba Belgije. Pohod ni poceni, res ne (pa tudi plačevanje vnaprej ne pusti najboljšega občutka), ampak naj me žeja, da je vreden vsakega centa. Vodič majhno skupino ljudi (do 10) popelje skozi celotno zgodovino piva, zraven pa skozi manj znano zgodovino Bruslja, alternativne turistične znamenitosti, skrite lokalne kotičke in še kakšne lokalne zgodbice. Predstavljajte si, da bi vas znanec povabil na ulice Bruslja na pivo s kolegi. Tako smo namreč izvedeli od kolega kuharja iz prve roke, kako pravilno pripraviti Pommes Frites (btw, Belgijci bodo šli v vojno s tistimi, ki si upajo trditi, da so krompirček izumili Francozi), točno lokacijo, kjer so se usidrali prvi domorodci, da ima Bruselj poleg znamenitega poscaneta Maneken Pis, tudi njegovo manj znano (in še manj dostojno) sestro, Jaenekke Pis, ter njunega psa Zinneke Pis, kje se da pod mizo dobiti Westmalle Dubbel in še marsikaj.

OPOMBA: po ogledu BOSTE MRTVI! Ampak se boste imeli na smrt dobro 🙂

Pa si poglejmo nekaj lokalnih znamenitosti, takih bolj očitnih in takih, ki jih ne bi niti trezni našli.

 

DSC02092

Zinneke Pis – v Bruslju vsi lulajo.

Delirium Village

Verjetno edina vas izven Slovenije, kjer je število pijanih enak številu prebivalcev (in približno tudi enako velika) in definitivno največ različnih piv na obiskovalca. Vas se nahaja nedaleč od Grand Placea na majhni enosmerni ulici v restavracijskem delu mesta. Delirium Village je v lasti istoimenske pivovarne, ki si je za cilj postavila vsako leto imeti na ponudbi toliko piv, kot šteje letnica. Naj usmerim vašo pozornost na spodnjo sliko lanskoletnega 200+ stranskega cenika/kataloga

Vas je sestavljena iz treh barov:

 • Delirium Abbaye – izključno samostanska piva
 • Delirium Cafe – piva iz vsega sveta (ja, tudi Laško Club imajo) v 3 nadstropjih: v pritličju se nahaja Taproom s tedensko in sezonsko točeno ponudbo, za novodobne craft poslastice se je treba povzpeti eno nadstropje višje v Hoppy Loft, če pa si želiš »obpit« svet, se spustiš v the cellar, kjer so na voljo ustekleničene svetovne klasike. Vedno polno, vedno živo.
 • Floris – za ljubitelje destilacije se tukaj najde žgoča ponudba žganic iz vsega sveta

Pokusite:

 • Tekočo ponudbo
 • Točeno Delirium Tremens (Belgian strong golden ale)
 • Točeno Delirium Nocturnum (Belgian strong dark ale)

IMG_0523

Tekoča ponudba – več točenega piva, kot ste ga sposobni spiti v enem tednu. Ali mesecu.

IMG_0531

Pod eno streho – pivnica vsako leto k svoji ponudbi prišteje novo pivo. Trenutno jih ponujajo 2014.

DeliriumMenu

Meni kot katalog – še Ikea ne potrebuje več kot 200 strani za svojo ponudbo.

In ko se boste pijani in opevajoč lepote belgijske prestolnice opotekali po ulici, boste naleteli še na eno lokalno osebnost, ki najverjetneje tišči lulat veliko več kot vas v tistem trenutku: Jeanneke Pis, sestrico bolj znanega dečka Maneken Pis.

IMG_3656

Jeanneke Pis – niti ne toliko nenavaden prizor (če jo srečate na poti IZVEN lokala…).

Thèátre royal de Toone

Staro lutkovno gledališče, ki so ga po 2. svetovni vojni preuredili v bar, v katerem si še danes lahko ogledate kakšno lutkovno predstavo. Tukaj naročite točeno pivo Kwak, postreženega v ikoničnem kozarcu v obliki trobente, ter nazdravite v družbi lesenih lutk in prijazne mačje gostiteljice. Bajka pravi, da če jo pravilno pobožate, dobite zastonj pivo. Not. Ampak mačka je še vedno zelo kul.

Pokusite:

 • Kwak (Belgian strong amber ale)

IMG_1720V družbi lutk – če ga spijete dovolj, so odlične sogovornice.

Au Bon Vieux Temps in A l’Imaige Nostre-Dame

Kakšne so možnosti, da boste v množici ljudi, obilici izložb in drugih distrakcijah opazili dvoja neizstopajoča srednjeveško stara vrata, kaj šele, da bi ju pokusili odpreti? No, če jih boste le našli, se za njima skrivata dve stranski uličici, na katerih se nahajata prava pravcata srednjeveška bara. Resno, lesena tla, lesen strop, temno kot v rogu, vitraj… Sprehodite se poRue du Marché aux Herbes in bodite pozorni na vrata v fasadi. Prva se bodo odprla na Impasse Saint-Nicolaus do bara Au Bon Vieux Temps. Ta je bolj poznan od obeh in zna biti precej oblegan s turisti in ga je vzročno-posledično tudi lažje najti, saj nanj opozarja tudi viseči napis pred vrati.

Druga vrata le nekaj korakov stran pa se odprejo na Impasse des Cadeaux in vas popeljejo do le lokalcem znanega A l’Imaige Nostre-Dame. Prav v slednjem si domačini najraje natočijo kakšno domačo redkost (Duchesse de Bourgogne) ali celo ponudbo, ki sicer ni na meniju (Westmalle Dubbel).

Pokusite:

 • Duchesse de Bourgogne (Flanders Red ale)
 • Westmalle Dubbel (Belgian Trappist Dubbel)
 • Westvleteren (Belgian Trapist beer – pivo se načeloma ne sme prodajati izven samostana in v dobiček tretji osebi)

IMG_0575

Pivo v kopici piva – če najdete ta vrata, ste na pravi poti – in še očitno dovolj trezni.

IMG_0579

Pod njenim vitrajem – edini razgled tu so obarvana okna in drugi pivci.

A la Mort Subite

Če vam je všeč art nouveau, imate v Bruslju kaj za videti. Poleg muzeja stripov Brussels Comic Strip Museum in muzeja glasbil Musical Instrument Museum lahko umetniški stil občudujete v simpatičnem baru morbidnega imena. A la Mort Subite se splača na hitro obiskati že zaradi samega ambienta, v meniju pa boste ob izbiranju piva prebrali tudi, da ime bara izhaja iz kockanja. Zaposleni iz bližnje banke so si tu namreč (tako pravi zgodba) med malico radi krajšali čas s kockanjem in ko se je malica bližala koncu, je bil čas za zadnjo, odločilno rundo – »nenadno smrt«. Tu si privoščite njihovo specialno pivo, ki ga varijo samo za bar. Ostala piva pa sicer najdete v vsaki trgovini.

Pokusite:

 • Mort Subite lambic Blanche (white lambic)

IMG_1743

Nenadoma smrt – če ga ravno ne iščete, bar mimogrede spregledate, saj se ne nahaja na najbolj prometni ulici.

DSC02067

Visoka kultura pitja – ambient popelje v drugo obdobje.

IMG_1765

Mort Subite lambic Blanche – vredno, da zanj »zakockate« nekaj €.

Moeder Lambic

Modern in trendi bar je namenjen res najbolj petičnim pivoljubcem. Odlikuje ga raznolika in izbirčna ponudba lokalnih in svetovnih specialitet, ki segajo od res »old-school« tradicionalnih stilov do najnovejših craft eksperimentov. Bar je kot nalašč, da si privoščimo nesladkano lambic pivo brez mehurčkov, ki ga točijo naravnost iz lesenih sodov – če ne boste obiskali katere od lambic pivovarn, bo to ena redkih priložnosti, da pokusite stil, kot bi morali biti serviran. Poseben izziv pa je tudi naročiti kaj od trenutne ponudbe, kjer morda, morda, naletite na pivo z okusom po kislem zelju – sploh ni tako nagravžno, kot se sliši. Gre zelo lepo skupaj s pladnjem sirov, ki je prav tako stvar, ki jo morate pokusiti. Resno.

Pokusite:

 • Nesladkano lambic pivo
 • Sodobne craft kreacije

IMG_2788

Craft kreacije – naročite karkoli s te table, saj namreč obstaja velika verjetnost, da tega ne boste mogli dobiti nikjer drugje.

IMG_4111

Za izbirčne – meni se načeloma izogiba »klasični« ponudbi.

IMG_1756

Cheesy and we like it – pladenj s siri je ultimativen nabor različnih okusov, ki bo uspel konkurirat vsem pivskim specialitetam.

Pivovarna Cantillon

Najbolj znamenita lambic pivovarna. Že prvi korak razodene ključno razliko med lambic pivovarnami in vsemi ostalimi: čistoča. Resno, lambic pivovarne so, preprosto povedano, umazane, saj morajo biti polne malih in velikih organizmov, ki poskrbijo za edinstven okus piva. Tu se prah nikoli ne pobriše in pajki so najbolj cenjeni stanovalci, saj lovijo mrčes, ki (verjeli ali ne) ni del načrtnega okuževanja piva zavoljo okusa. V pivovarni si lahko ogledamo podstrešne prostore, kjer je pivo za več mesecev izpostavljeno okoliškemu zraku (in okoliškim bakterijam), velike podstrešne sobe z lesenimi sodi, iz katerih kipi fermentirajoče kislo pivo, in postopek čiščenja sodov z železnimi verigami, s katerimi po vsaki rundi spraskajo uporabljen sloj stene soda. Pa saj celo nekaj čistijo, no…

Pokusite:

 • Kriek (nesladkan kriek)
 • Rosé de Gambrinus (nesladkan framboise)
 • Iris (lambic pivo, zvarjeno s 100% deležem ječmenovega sladu in 50% svežega hmelja)

3.

Del mesta – pivovarna je praktično zgolj ena hiša in ena klet, to je to.

5.

Release the yeast – pivina je pretočena v velike plitke bazene, kjer je izpostavljena okoliškemu zraku.

IMG_4124

Tradicionalni mix – postopek drozganja iz drugih časov.

IMG_4138

Zapečateno do pokušine – sodi so med zorjenjem tradicionalno zapečateni s kosom blaga.

IMG_4146Čakalnica – pivo mora v sodih čakati dlje, kot nesrečnež na ljubljanski urgenci. Pri tem se drži enako kislo.

IMG_4165

Pajki – najbolj cenjeni delavci v pivovarni.

IMG_4117

Pot je cilj, cilj je pot – na koncu je vedno pivo.

Schaerbeek Beer Museum

Skromen muzej izven centra, ki v svoji zbirki ponuja hiter vpogled v zgodovino in raznolikost belgijskih piv. Glavna soba vas bo popeljala skozi vse tipične belgijske stile (ki so zelo lepo in enostavno razloženi skozi slikarije), tradicionalne pivovarske pripomočke, tipičen barski prizor z davnih časov, medtem ko boste v drugi sobi našli res obsežno zbirko kozarcev iz različnih obdobij, različnih stilov in različnih pivovarn. Nizka cena je verjetno najboljši argument za obisk (5€), seveda pa je tu možno pokusiti tudi njihovo domače pivo – kar je nekako vedno dober razlog za ogled vsakršnega muzeja.

Pokusite:

 • La Schaerbeekoise (Belgian dark strong ale)

IMG_0486

Samo še en kozarec – muzej krasi patološko ogromna zbirka pivskih glažov iz vseh obdobij.

IMG_0491

Prevod ni potreben – eden redkih primerov, kjer za razumevanje znanje francoščine ni ključnega pomena.

IMG_0513

Malo pivo – pretežno majhna zbirka sicer ponudi dober pregled vseh belgijskih stilov.


Jernej Vrečar

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s