St Bretta Summer

Tole je prvi del v seriji pokušin zanimivih, posebnih, ekscentričnih pa tudi ne tako posebnih piv, ki bodo še sledila na društveni strani. Konec koncev je ena rubrika namenjena točno temu.


Današnje pivo je St Bretta Summer iz pivovarne Crooked Stave. Spet en summer ale, boste rekli. Že že, samo ni kar en »summer ale«. Dotični ale (v bistvu sploh ni ale, pivovarna pa ga predstavi pod »whitebier«) ni doživel konvencionalne fermentacije s Saccharomyces cerevisiae temveč s kvasovkami Brettanomyces. Naziv »divje kvasovke« se jih je po vsej verjetnosti prijel zaradi nezaželjenosti v večini pivovarn in vinskih kleteh, celo do te mere, da v enem brewpubu (slavni Russian River Brewing Company) vinarjem v hecu ponujajo tudi brezplačen zažig oblačil, da ja ne bi teh divjih kvasovk pripeljali v svojo vinsko klet; problem je torej »križna kontaminacija«.

Nenameren vnos Brettanomyces v pivu povzroči nekaj, kar bi navaden smtrnik povzel s »pokvarjen pir«, nameren vnos in temu primerna tudi miselnost ter »odprta glava« pa ponudijo prav zanimive arome in okuse, v čemer se tudi razlikujejo od ale in lager kvasovk. Najbolj znane so npr. t.i. »band-aid« oz. obliž, zažgan les, »barnyard«, »horse blanket«, ocetna kislina in estri (ananas, tropsko sadje).

DSC_1449

Zagotovo ste pili že kakšno pivo z Brett kvasovkami; Orval, vsi lambiki… Pri Orvalu je stvar izvedena tako, da Brettanomyces bruxellensis (eden izmed sevov, uporabljenih v pivovarstvu) v nekakšni »hišni mešanici« s svojimi ale kvasovkami dodajo v sekundarni fermentaciji v steklenicah. Le-te morajo biti sposobne zdržati visoke pritiske, saj se Brett kvasovke ne hranijo samo z maltozo in maltotriozo ter drugimi enostavnejšimi sladkorji, temveč tudi z dekstrini, za hrano pa uporabljajo celo odmrle celice saccharomyces kvasovk. Bolane scene.

Pokušano pivo pa je doživelo fermentacijo samo z Brettanomyces kvasovkami v foeder sodih z dodanimi rdečimi pomarančami. OK, enough talk, gremo k »tejsting noutsom«.


Videz: slamnato-rumena, malenkost motna barva. Glava je majhna, vendar se je držala skoraj do konca.

Aroma: funky (tipično uporabljena beseda pri pokušanju piv tega značaja), lupina citrusa, vinska kisloča, nekaj sladkega, malo hrastovega soda, cvetlice, parfumasto, belo vino (sauvignon?), rahlo mineralno, vanilija s citrusem, belo grozdje, fenoli.

Okus: zelo osvežujoče, prijetna trpka kislina, limonin sok, kis, čisto malo hrastovega soda (tanini)

Nebo (je to taprav prevod za »palate«? :D): lahko telo, taninast kiselkast pookus, ki oblije jezik in nebo, prijetno, rahlo kosmato (vzporednice s pookusi pri pitju npr. kakšnega merlota).

DSC_1450

Ker je pivo doživelo sekundarno fermentacijo v steklenici in ker sem domači pivovar mi ni preostalo drugega, kot da vzgojim prisotne Brett kvasovke za kakšno pivo v prihodnosti. Za začetek bo 100 ml pivine z gostoto 1.040 dovolj. Objava o pivu (zaenkrat še nimam ideje, kaj točno bom zvaril) pa nekoč v prihodnosti. Chad Yakobson (ustanovitelj, lastnik pivovarne, magistriral iz »Brett kvasovk«, car) pravi, da je v St Bretta sev Brettanomyces CMY001, mogoče tudi CMY007. Več informacij: http://www.brettanomycesproject.com/dissertation/

Če koga zanima, se pivo dobi v Pivoteki Za Popen’t v prestolnici. Ni preveč prijazno denarnici, ampak dobiš zraven še kvasovke, pa še iz ‘Merike je pripotovalo. 🙂


 

Jure Vešligaj

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s