[Poročilo] 1. društveni BrewBQ

Ker je društvo brez članov oksimoron, pitje piva brez družbe pa alkoholizem, smo drugo soboto v juliju organizirali 1. društveni BrewBQ, katerega namen je bilo prav druženje med člani ob pitju dobrega domačega piva. V krogu. Khm…

1V času od nastanka in prvega uradnega srečanja vas je že kar veliko prilezlo iz vaših garaž, kleti, kuhinj in drugih pivovarskih skvotov ter uradno priseglo zvestobo domači kuhi piva. Sicer smo z mnogimi od vas že marsikatero rekli na Karavani domačih pivovarjev in 3. Ljubljanskem festivalu piva, je bil pa definitvno čas, da smo se člani tudi dobili ob bolj sproščeni in intimni priložnosti.

3Kar luštno število navdušencev se nas je tako tisto soboto zbralo v domačem okolju kmetije na Orlah nad Rudnikom v Ljubljani. Po nekaj uvodnih organizacijskih krčih, zaradi katerih smo morali zadeve na hitro zimprovizirati (domači pivovarji ste s konceptom »o fak, to pa ni šlo tako, kot sem si zamislil/a…« gotovo dobro spoprijateljeni), smo že kmalu odprli prve domače zvarke, zakurili žar in zabava se je lahko začela.

IMG_4271
Pravilo piknika je bilo (in bo tudi v bodoče): BYOHB – Bring Your Own HomeBrew. Če je kaj bistvo druženja med domačimi pivovarji, je to zagotovo prav izmenjava najbolje zapravljenega prostega časa s tistimi, ki znajo ceniti ves trud, neprespane noči, kletvice, družinske prepire, družabno življenje, neopravljene izpite ipd. ki gredo v vsako steklenico. Poskusili smo res veliko različnih zvarkov in lahko s ponosom rečemo, da domača scena veliko obeta. Slišali smo veliko pogumnih zgodbic tistih, ki so si upali z eksperimentiranjem prestaviti meje domačega piva, kakor tudi tistih, ki so se že v prvem poskusu vrgli v kar zahteven svet all-grain varjenja.

IMG_4278 Poleg spoznavnega nazdravljanja domačim umetnijam je bil drugi namen tega piknika zaveden v samem imenu. Mnogi od vas ste se namreč v društvo včlanili zgolj zaradi samega interesa, četudi sami še niste držali kuhalnice v roki. In ker smo seveda v prvi vrsti varilci piva, je bilo edino logično, da dogodek izkoristimo še za en skupinski zvarek. Varjenje je namreč kar dolgotrajni proces (zadeva hitro traja od 4 do 8 ur), zato je ta čas edino smotrno nameniti razpravi o raznoraznih tehnikah varjenja, začetniki pa so imeli priložnost prisostvovati pri vseh osnovnih korakih varjenja.

2Za prvi projekt je preko društvenega maila padla želja po varjenju piva višje alkoholne stopnje. Ideja se nam je zdela zelo na mestu, saj je zdaj pravi trenutek za varjenje nečesa, kar potrebuje daljši čas zorjenja in posledično čez pol leta ali kasneje razlog za ponovno druženje vseh navzočih. Za pivo smo si izbrali stil American Barleywine, za katerega je značilna višja stopnja alkohola (8 – 12%), z okusi suhega sadja polno telo, ki ga uravnoteži pretežno visoka stopnja grenkobe (50 – 120 IBU) ter rubinastordeč videz (SRM 10 – 19). Kompleksno pivo, ki ga še najbolje zvari čas, saj se okusi še najbolje prepletejo prav s staranjem v kleti (nad 6 mesecev). Ker pa smo domači pivovarji, si bomo privoščili še kakšno ekstravagantnost ali dve (ali tri ali štiri): del specialnih sladov je vključeval tudi Peated Malt, na šoti dimljen ječmen, ki se ga prvovrstno uporablja pri pridelavi škotskih viskijev. In to še ni vse: ker piva ne moremo zoreti v pravih lesenih hrastovih sodih za viski, bomo vanj vrgli v viski namočene lesene ploščice, ki bodo poustvarile podobne arome hrastovine in kokosa. In če preberete prihajajoči stavek v naslednjih 10 sekundah, vam bomo zaupali tudi to, da bomo pivu dodali še cele stroke vanilije. Brezplačno!

IMG_42672014-07-12 18.45.06

Pretenciozno? Seveda, zato smo pa začeli variti!

Če bi radi poskusili kaj podobnega doma, bomo z vami z veseljem delili tudi recept za tole pošast od piva:

Pivo: Dobre Chut

Stil: American Barleywine

Velikost: 35 l

IBU: 80

Sladi:

– 9 kg pale malt

– 0,9 kg peated malt

– 0,7 kg crystal 120l

– 0,5 kg biscuit

– 0,2 kg cafe light

Drugo:

1 kg sladkorja

********************************

SG (pričakovan): 1,085 (@ 70% efficiency)

SG (dejanski): 1,068 (54,6% eff.)

********************************

Drozganje:

75 min @ 66°C

*********************************

Hmelj:

  • 100g Aurora @ 60′ ……… 49,9 IBU
  • 50g Aurora @ 30′ ………. 19,2 IBU
  • 60g Cascade @10′ ………10,3 IBU

*********************************

Kvas:

  • 2x Safale US-05

*********************************

Fermentacija:

  • @ 19°C

*********************************

Sekundarni (samo za 19 l = 1 keg):

  • Hrastove ploščice (60 g) – 1 mesec
  • 6 strokov vanilije, namočenih v 0,3 Jack Danielsa – 14 dni

Pivo sedaj že pridno fermentira in zares se veselimo trenutka, ko bomo (najverjetneje) veseli december odprli z vami na naslednjem srečanju. Upamo, da ste se imeli lepo, da ste kaj dobrega spili in pojedli, se kaj novega naučili, ter seveda, da se še naprej družimo ob takih in podobnih priložnostih.

Na zdravje!

 Jernej Vrečar

Več fotografij s piknika si lahko ogledate v galeriji.

Advertisements

One thought on “[Poročilo] 1. društveni BrewBQ

  1. Pingback: [Poročilo] Letna skupščina in tekmovanje domačih pivovarjev | Društvo ljubiteljev domačega pivovarstva

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s