I TITO BI TO RADIO – PIVOPIS NEKEGA VARILSKEGA DNEVA

Rast je potovanje in vsak napredek zahteva pot, ki jo napredujoči mora prehoditi, če želi rasti. In tako je bilo en vikend konec aprila, da sem se odpravil na pot all-grain varjenja oziroma varjenja brez sladnih ekstraktov. Da bi ta pot bila še bolj doživeta, sem se odpravil na pot na Primorsko, proti Novi Gorici. Obetal se je lep dan, pa ne le zaradi obeta novih pivovarskih odkritij, namreč tudi vreme je bilo prelepo.

IMG_2607Kljub trudom mimoidočih vinogradov, ki so me pozdravljali v vinorodni okoliš, sem oči obdržal proti cilju: preizkusu all-grain tehnike na domači varilski postaji pod imenom Microbrewer SL (Mikropivovar SL), ki jo je po zgledu slovitega Braumeistra patentiral Samo Žvanut. Kolega pivovar je namreč želel ustvariti lastno in predvsem bolj dostopno različico mašine, s katero je marsikateri domači zanesenjak prestopil mejo amaterskega ugibanja in stopil na pot računalniško nadzorovanega postopka, katerega največji prednosti sta ravno možnost popolnega nadzora nad temperaturo in seveda ponovljivost. Pot me je torej prinesla v simpatični primorski zaselek s kamnitimi hišami in simpatičnimi arhitekturnimi detajli, ki so dodali poseben pečat že tako obetajočem dnevu.

Slike iPhone 2013 131V hladni vinski kleti sva najprej pripravila ječmen. V tem času sva že zagnala mašino, saj je morala ta segreti vodo za drozganje na primerno temperaturo.

Mletje slada

IMG_2619

Microbrewer SL se od klasičnih načinov varjenja razlikuje po tem, da poteka postopek drozganja (zaslajevanja, ekstrakcije) in tudi kuhanja pivine (varjenja) v enem kotlu. To precej poenostavi proces. Postopek se začne tako, da se v kotel natoči predpisana količina vode, ki se jo segreje na začetno temperaturo. Ko je želena temperatura dosežena, se v kotel vstavi notranjo posodo. Notranja posoda ima obliko lonca in v njej je spodnje perforirano dno in zgornje perforirano dno. Med nju pa se vsuje slad. Skozi slad črpalka nato potiska sladico, ki se na vrhu notranje posode ponovno preliva v kotel. Regulator krmili potek temperatur, časov in pretoka sladice skozi slad. Pomembno je, da je notranja posoda dvignjena od dna kotla. To omogoča, da sta električna greleca nameščena tudi pod notranjo posodo. Po končanem drozganju se notranja posoda dvigne nad kotel. Čez slad nato še prelijemo toplo vodo (sparging), da izboljšamo izkoristek. V kotlu ostane dokaj čista sladica brez tropin zmletega slada, ki jo začnemo segrevati do vrelišča. S tem se začne kuhanje oziroma varjenje pivine. Med tem procesom se v pivino v kotlu dodaja hmelj.

 

Mikropivovar SL

Kapaciteta: 30 – 40 l – 9 kg slada

Moč grelca: 3,2 kw (2 grelca)

Priključna napetost in tok : 220 V, 16 A

Material : nerjaveče jeklo

Teža: cca. 25 kg (teža paketa 33,5 kg)

Črpalka: 23 W

Gabariti: Premer 400 mm x 1500 mm (skupaj s konzolo)

IMG_2628IMG_2633regulator-1slika 22

In ker smo na primorskem, sva si v tem času privoščila en narezek, na katerem, seveda ni smel manjkati pršut. V prijetni senci pred žgočim soncem in v tišini idilične pokrajine sva srknila domače pivo ali dva, medtem ko sva študirala naslednje korake.

IMG_2624

Po dobri uri je sledilo izpiranje. Vloženi lonec je bilo potrebno dvigniti iz pivine in preliti z vročo vodo. Za dvigovanje lonca, ki je poln z vodo napitega ječmena tehtal 12 kg, sva uporabila škripec, ki to delo olajša – še posebej, če gre za kuhanje visoko alkoholnih piv, kjer lahko teža z vodo napitega ječmena doseže težo tudi do 14 kg. Sicer je kapaciteta Mikropivovarja SL 30 – 40 l pivine, maksimalna količina slada za drozganje pa 9 kg. Trenutno je zadeva v prototipni fazi, Samo pa že v letošnji jeseni načrtuje proizvodnjo omejene serije od 5 do 10 kosov.

IMG_2634IMG_2637Iz kotla je že lepo dišalo in čas je bil za kuhanje. Program vključi grelce in pri približno 1°C/min se pivina počasi segreje na želenih 100°C. Dodava prvo dozo hmelja v temu namenjeno najlonsko vrečko, da ne zamašiva preveč odtočne cevi, in si natočiva nov kozarec domačega zvarka.

IMG_2641

 

Nekaj 10 minut in nekaj doz hmelja za aromo kasneje, program zaključi s kuhanjem in čas je za hlajenje. Za to uporabiva preprosto tuljavo iz bakrene cevi, ki v manj kot pol ure pivino shladi na želenih 20°C.

IMG_2612

Iz hriba z daljave delo »omladine« in podmladka pozdravlja tovariš Tito, ki bi, če bi bil živ v današnjih časih, zagotovo hitro prišel na okus za obrtne pivovarske zvarke in bi v domačem pivovarstvu morda celo našel kanček samoupravnega ideala.

IMG_2644

Pivino je bilo nato treba pretočiti v razkužen fermentor, pri čemer pripomorejo kovinske noge, ki kotel držijo 45 cm od tal, kar omogoča lažje pretakanje. Zaprt fermentor sva nato prestavila v avto in slabih 6 ur od prihoda kasneje sem se že peljal po Vipavski dolini domov. Fermentacijo sem namreč želel opraviti v lastni kuhinji, kjer sem najlažje nadzoroval temperaturo. Sledilo je nekaj dni ritmičnega brbotanja, ki se je zlivalo s tiktakanjem kuhinjske ure.

Žal vsaka nova pot zahteva tudi kakšen žulj ali dva in zgodilo se je, da je pri pretakanju ali prevažanju fermentorja prišlo do ETANOLSKE okužbe (divje kvasovke in bakterije iz ozračja), ki so pivu dale neželeno aromo po obližih in razkužilih. Rezultat: 35 l odlično zastavljenega piva je steklo po (straniščni) vodi. Tako ti je varjenje piva: 90% čiščenja, 10% varjenja in še 20% čiščenja.

IMG_2667Nihče ni rekel, da bodo prvi koraki po novi poti uspešni, ni pa treba, da obupamo ob prvem kamenčku v čevlju ali ob prvem žulju. Važna je pot in ne cilj – konkretno ta pot je bila prijetna in bo še dolgo ostala v spominu. Mikropivovar SL se je izkazal za obetajočo zadevo, ki potrebuje še kanček piljenja, in veseli me, da imajo domači pivovarji v naši deželi vse več možnosti za domače pivske podvige.

P.S.: Vsi, ki želite več informacij o Mikropivovarju SL ali ga želite preizkusiti, se lahko obrnete na naslov info@microbrewer-sl.com.

 

Jernej Vrečar

3 thoughts on “I TITO BI TO RADIO – PIVOPIS NEKEGA VARILSKEGA DNEVA

 1. Pozdravljen,

  tale mikrobrewer SL izgleda simpatično ; če se ne motim je podobna zadeva kot Speidels Braumeister ?

  Kakšna je cena modela kot si ga prikazal na sliki ?

  Hvala za info.

  • Zdravo Luka,

   pismo, čisto noben ni opazil tvojega komentarja 🙂 Se opravičujem. Ja, načeloma gre za klon Spiedelsovega Braumeistra, ki naj bi bil cenovno bolj ugoden za slovenskega uporabnika. Cena ni bila nikoli povsem določena, cilj je bil, da se vrti okoli cene 20l BMja, kar bi naneslo okoli 1.200€. Samo Žvanut, avtor klona, je od takrat sicer že spremenil zasnovo, tako da se bo cena spet spremenila.

   Predlagam, da se 20. 12. oglasiš na društveni skupščini v Human Fish pivovarni na Vrhniki, kjer bo samo predstavil tole novo, izpopolnjeno mašino.

   Lahko ga pa vedno tudi kontaktiraš na: info@microbrewer-sl.com.

   lp

   Jernej

 2. Pingback: [Poročilo] Letna skupščina in tekmovanje domačih pivovarjev | Društvo ljubiteljev domačega pivovarstva

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s