[Poročilo] 1. UTRIP DOMAČE PIVOVARSKE SCENE

Vrhnika je bila 5. aprila 2014 priča romanju piva željnih množic, kot ga verjetno ne pomni odkar je pod dekliškim imenom Nauportus bila baje priča bajeslovni postojanki Argonavtov na svoji poti iskanja zlatega runa. Lokalna 1. obrtna pivovarna v Sloveniji, Človeška ribica (The Human Fish Brewery) je namreč na ta dan postala drugi dom domačih pivovarjev iz vseh koncev Slovenije, ki smo se zbrali na 1. uradnem srečanju novonastalega Društva ljubiteljev domačega pivovarstva pod naslovom »Okusi utrip«.

MU3A6107

Ideja za srečanje je, kot vse dobre ideje, padla ob kozarcu piva, ko smo ustanovni člani razmišljali, kaj bi lahko kot društvo najprej »zakuhali«. Ker je ideja o kolaborativnem varjenju s Človeško ribico zorela že kar nekaj časa, se nam je zdelo edino smotrno, da prvi uradni dogodek ovekovečimo z manifestnim pivom – kot povabilo k sodelovanju, zdravico vsem žejnim: s pivom z imenom Dvopivka. Človeška ribica, ki že od nekdaj podpira domače pivovarstvo pri nas, nam je za to priložnost prijazno prepustila vajeti nad opremo in hordami kvasovk in tako smo mesec pred dogodkom zamenjali svoje domače copate za pivovarske škornje in svoje znanje preizkusili v dvodnevnem pivovarskem zrelostnem preizkusu varjenja lastnega recepta v pravi pravcati mikropivovarni.

V sodih je kmalu vzbrbotala Dvopivka, kolaborativno pivo stila Black India Pale Ale – močno hmeljeno temno svetlo pivo; pivovarski oksimoron; stil, ki ne sodi v nobeno uradno priznano kategorijo; pivo, ki so ga zvarili amaterji na profesionalni opremi, Človeška ribica v novem okolju; dvoživka na suhem; Dvopivka. Na suhem smo bili tako domači pivovarji, kot Jaša, Matt in Martina, saj ni nihče vedel, kaj in kako se bo izdecilo iz vsega. Pa se je in to še kako dobro. Ideja za ime je padla, seveda, ob kozarcu piva, medtem ko se za izredno kreativno zasnovo nalepke za posebno stekleno izdajo lahko zahvalimo oblikovalskem dvojcu Prapesa, ki z nami sodeluje že od vsega začetka, je odgovoren za fenomenalno seksi logo in je pripravljen z nami kurit »nočne kalorije«.

MU3A6076

Priprave na dogodek so stekle takoj po opravljenem gastarbajtenju po pivovarni, torej mesec dni prej, kar se je, kakopak, izkazalo za zelo malo časa. Priprava promocijskih materialov (priponke/kronski zamaški so plod pravega domačega improviziranega sweatshopa), iskanje sponzorjev, benda, organizacija hrane, in nenazadnje tudi širjenje vesti od grla do grla so zahtevali kar veliko predanosti in dela, a lahko iskreno povemo, da je bilo vredno vsakega požirka spodbudnega piva, ki je delalo družbo ob poznih nočnih urah. Je pa druženje ob pivu (spet) rodilo dobre ideje, ki so nas (in, upamo, tudi vas) zabavale. Ena izmed zadnjih enostavnih rešitev na zagato pri organizaciji hrane je bila tako ideja o domačem golaž, ki bi ga »zvarili« kar v starem pivovarskem loncu in začinili z izdatno količino Dvopivke. Kozarec zahvale pri organizaciji in promociji dogodka dvigujemo Gas Station Pubu, Sir Williams Pubu, Patrick’s Irish Pubu, društvu Golding, trgovini Pivoljub, pivoteki Za Popen’t, Pivovarni Pelicon in vsem drugim, ki vas v naši opitosti od uspešnega dogodka pozabljamo.

MU3A6161

K sreči sta na dogodku kot sponzorja bili pripravljena sodelovati domači proizvajalec hmelja HopSi in spletna trgovina za domače pivovarstvo Mojepivo.si, ki sta vsak po svojih močeh prispevala sredstva za nagradno žrebanje. In ker dogodek ne mine brez opivanja ušesnih kanalov, smo izredno hvaležni zasedbi Hish N’ Band, ki je poskrbela za domačo dozo rocka, ter Klubu Zakon za organizacijo afterpartya za vse udeležence.

MU3A6156

Hvala vsem, ki ste si vzeli čas in prevozno sredstvo (designated driver…), da ste se udeležili našega prvega dogodka in upamo, da bomo skupaj ustvarili še veliko nadaljnjih. Ker je bil ta bolj uradne narave, obljubljamo, da bo naslednji res samo »za domače« in veseli bomo, če se bomo takrat lahko podružili ob izključno vaših in naših domačih zvarkih.

P.S.: Več fotografij z dogodka najdete v galeriji.

One thought on “[Poročilo] 1. UTRIP DOMAČE PIVOVARSKE SCENE

  1. Pingback: [Poročilo] Letna skupščina in tekmovanje domačih pivovarjev | Društvo ljubiteljev domačega pivovarstva

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s